Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Potpisan sporazum koji će smanjiti smrtnost za 25 tisuća branitelja

Autor: Hina

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak je potpisan sporazum o provedbi preventivnih sistematskih pregleda branitelja za ovu godinu, kojim se želi prevenirati pobol i smrtnost te ranjive populacije i pridonijeti zaštiti i očuvanju njihova zdravlja.

Sporazum su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tomislav Benjak i čelnici općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara, koji su tom prigodom pozvali sve branitelje da se odazovu na preglede kako bi preveniranje eventualnih bolesti bilo što uspješnije.

Osigurani pregledi za 25.000 branitelja

Pojedinačnim sporazumima o suradnji sa zdravstvenim ustanovama definirani su uvjeti provedbe, trajanje, broj i vrste pregleda te uvjeti i i način plaćanja, a u ovogodišnjem proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja u tu je svrhu osigurano 21,3 milijuna kuna, kojima će se osigurati pregledi za oko 25.000 branitelja koji su u borbenom sektoru u Domovinskom ratu sudjelovali više od 300 dana, kao i za one u teškoj financijskoj situaciji.

Otkrivanjem bolesti u što ranijoj fazi značajno se pospješuje mogućnost izlječenja, a dugoročno se smanjuju ukupna financijska sredstva potrebna za liječenje najtežih bolesti, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved i pozvao branitelje da aktivno sudjeluju u očuvanju vlastita zdravlja.

Potpisivanje sporazuma je nastavak programa koji se provodi od prošle godine temeljem preporuka HZJZ-a, podsjetio je Medved i naveo da su lani u 29 bolnica provedena 17.272 preventivna sistematska pregleda, a odazvalo se 27 posto branitelja pozvanih na preglede.

Po završenom pregledu 46,5 posto dobilo je preporuku za dodatne dijagnostičke pretrage, preporuku pregleda/kontrole/daljnjeg tretmana specijaliste dobilo je njih 47,4 posto, dok je kod 5,8 posto branitelja utvrđeno da nije potreban daljnji dijagnostički postupak.

“Na osnovu tih rezultata vidljiva je potreba daljnje provedbe programa u cilju prevencije i ranog otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti, odnosno ukupne zaštite zdravlja hrvatskih branitelja”, kazao je Medved.




Lani su umrla 3693 branitelja pa smo, uvažavajući te poražavajuće činjenice, pristupili donošenju Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, što je prioritet Ministarstva, dodao je.

Strategijom će se, kaže Medved, definirati ciljevi, potreba poboljšanja ukupne kvalitete života, smanjenje stope pobola i smrtnosti, dostupnost i bolja kvaliteta zdravstvenih usluga za braniteljsku populaciju i razvijanje akcijskog plana palijativne skrbi za braniteljsku populaciju.

Bolnice spremne na sve preglede i dijagnostičke i terapijske postupke




Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je da prevencija velikim dijelom znači izlječenje za teže bolesti, a rano prepoznavanje kronične bolesti omogućuje zaustavljanje njezina razvoja i izrazito smanjenje komplikacija i potrebe liječenja. Stoga je pozvao branitelje da se odazovu pozivima za preventivne preglede.

Hrvatske bolnice, bez obzira na bremenitost zdravstvenog sustava, napravit će sve potrebne preventivne preglede, kao i sve kasnije dijagnostičke i terapijske postupke, obećao je Kujundžić.

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Benjak istaknuo je tu javno-zdravstvenu akciju kao primjer dobre prakse široke suradnje zdravstvenog i braniteljskog sektora.

Naveo je da su najčešći zdravstveni problemi u braniteljskoj populaciji maligne bolesti, dijabetes i kardiovaskularne bolesti, kod kojih je prevencija vrlo važna, a upravo to pokazuje opravdanost ove javno-zdravstvene akcije.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.