Dusko Jaramaz/PIXSELL

PORUKA SINA OLUJE SINOVIMA ORJUNE…

Autor: Mario Maks Slaviček

Prepoznat će se, a prepoznat ćete ih i Vi po komentarima i stavovima tko pripada kojoj obitelji...

Pratim reakacije, osobe i događaje vezane za stanje na Filozofskom Fakultetu, fakultetu koji bi trebao biti rasadnik demokracije, mudrosti, tolerancije.Fakultetu koji bi trebao biti temelj očuvanja vrijednosti, načela za koji smo se borili i za koji smo ginuli. Pitam se zašto to onda nije, zašto je u javnosti zbog postupanja 300- tinjak studenata među kojih se dade vidjeti više bivših studenata toga fakulteta iz nekog drugog vremena, vremena u kojem su demokracija, sloboda govora, sloboda misli bili apstraktan pojam.

Vremena u kojem je taj fakultet uglavnom jamčio polit birou mlade generacije drugova iz komiteta koji će moralizirati, docirati, pisati, voditi medije i djelovati u ime i za korist prije svega Partije. Partije koja je promijenila ime ali nije doktrinu, Partije čiji su čelnici i vanjski suradnici pod krinkom slobode i neovisnosti fakulteta, prava na iznošenje misli, ideja, prava na prosvjed došli dati potporu svojim mladim i novim reakcionarnim snagama.

Jesu li ti čelnici političkih stranaka pravnih sljednika CKSKH , ti prosvjednici podupiratelji i štovatelji onih slavnih prosvjeda hrvatskih studenata iz 70-tih godina, jesu li to osobe, dužnosnici i/ili aktivisti koji su onomad u tim prosvjedima sudjelovali ? Uglavnom ili uopće nisu. Oni su čak godinama šutjeli i opravdavali uporabu tadašnje Milicije, suzavca, palice i službenih pasa.

Oni u svojim disertacijama, diplomskim radovima nikada nisu ni slovom napisali temu protiv postupanja njihova sustava protiv njihovih kolega studenata….Kako to i zašto? Pozivaju se na jednakopravnost, argumente….A danas kad se njih stavi takvu poziciju onda skaču na stražnje noge i one koji poput generala Glasnovića na svoj osebujan način i jezikom razumljivim svakom običnom hrvatu nazivaju kesnofobom, totalitaristom, i raznim drugim imenima..

Zašto tim istim imenima i pridjevima ne nazivaju one koji ima danas daju potporu a bili su vlast kada su im njihovi današnji podupiratelji prosvjeda i njihova politika, njihov režim služeći se palicama ,suzavcem, psima i kasnijim represivnim mjerama čak prema članovima obitelji, protjerivanjem, oduzimanjem državljanstva, putovnica oduzimali pravo slobode misli i govora kolegama studentima? Nije li to licemjerno ? Ili je pak to karakteristika dosljednosti u svojim idealima, svjetonazoru i ponašanju….Javnost će prosuditi sama.

No kako sam se borio za demokraciju, slobode govora za sve a ne samo neke, dajem za pravo svakome iskazati kazati svoje misli, riječi i stavove držeći se one izreke iakos e ne slažem sa tvojim promišljanjima i stavovima ,slažem se i zalažem kako ih imaš pravo javno jasno i glasno izreći…No iza toga valjalo bi imati valjane argumente…Slažete li se?

Svaka akcija izaziva reakaciju…Reakcija može biti prirodna ili umjetno stvorena kaže znanost. Je li reakcija studenata na Filozofskom fakultetu prirodna ili umjetno izazvana? Treba nam svakome prije svega znati uzroke , kao bismo raščlanili posljedice. Uzrok je gotov uvijek važniji po tome što na osnovu njega možemo argumentirati pozitivnu ili negativnu stranu posljedice ili reakcije.




U početku uzrok pobune, neslaganja i ustanka jednog manjeg dijela studenata FF-a njih 200-tinjak od ukupnog broja 7500 bio je možebitni pokušaj suradnje Bogoslovnog i Filozofskog fakulteta koliko se sjećam.

I kao Hrvat vjernik, katolik osobno ne vidim u tome ništa sporno, posebice znajući činjenicu kao su Filozofski fakultet osnovali bogoslovi točnije: Od 1692. godine Filozofski studij u Zagrebu počinje i formalno-pravno djelovati kao Neoacademia Zagrabiensis, javnopravna visokoškolska ustanova. Akademija ostaje u rukama isusovaca do godine 1773, kada papa Klement XIV. raspušta taj red. Godine 1776. carica i kraljica Marija Terezija dekretom osniva Kraljevsku akademiju znanosti (Regia scientiarum academia) s tri studija ili fakulteta: Filozofskim, Bogoslovnim i Pravnim. Iako su se organizacijski oblici mijenjali, do godine 1874. ona ostaje najvišom školskom ustanovom u Hrvatskoj i Slavoniji, ustanovom koja je obrazovala većinu hrvatske inteligencije. Čemu onda otpor i reakcija određenog dijela, odnosno kojih to studenata protiv ugovora sa Katoličkim Bogoslovnim fakultetom,i zašto postavlja se pitanje. Je li to kako oni kažu i pišu klerikalizacija fakulteta iako ga je kler osnovao, ustrojio i dugi niz godina vodio ili pak samo očuvanje nekih njima znanih i potrebitih filozofskih razloga.

Ono što je znakovito poštujući pravo na slobodu govora, demokraciju, pravo javnosti je činjenica kako studenti FFZG-a ali niti drugih fakulteta nikada nisu prosvjedovali protiv govora mržnje njihovih kolega studenata koji dolaze recimo iz Srbije. Rijetko se čulo ili vidjelo kako studenti općenito sa svih fakulteta prosvjeduju protiv općeg stanja u društvu, a tu bi trebali biti prvaci u takvim prosvjedima studenti i profesori humanističkih fakulteta poput FFZG.




Nitko glasa nije digao za radnika, seljaka, protiv iseljavanja mladih iz hrvatske, loše politike , loših i jalovih državnih institucija. Nisam isto tako primjetio kako oni koji podržavaju prosvjede studenata protiv suradnje sa KBF-om kako podržavaju prosvjede protiv nepravde, ili kako pak čuvaju stečevine i težnje njihovih kolega prosvjednika iz 70-tih, težnje i htijenja koje je moja generacija krvlju obranila i zaštitila. A ponajmanje sam vidio studente i čelnike NVO-a koje sam ovih dana gledao pred zgradom FFZG-a kako prosvjeduju štiteći samo njima znane interese. Oni uvijek prosvjeduju za neke tuđe stečevine reklo bi se, valjda tko ih više financira njegove će svjetonazore, stečevine agilnije zastupati…Sjetimo se recimo radija 101 onomad , dok je Soroš plaćao za njihov aktivizam. Nisam primjetio isto tako i to me najviše ljuti i razočarava niti jednu hrvatsku zastavu na pročelju fakulteta ni u dan državnog blagdana, niti radnim danom što nije slučaj na europskim, američkim ili drugim fakultetima, no poradi toga nitko glasa neće dići…

Zanimljiva je „kulturna“ suradnja koja se odvija između Zagrebačkog FF i Beogradskog fakulteta,zvanog Desničini Dani, posvećeni srpskom intelektualcu iz Hrvatske Vladanu Desnici, a još je zanimljivija plejada govornika koja se baš i upravo odvija u Beogradu po nazivom HRVATSKO-SRPSKI / SRPSKO-HRVATSKI INTERKULTURALIZAM DANAS i ta suradnja nikome ne smeta, zašto bi?

Zašto bi se ne daj Bože prosvjedovalo protiv suradnje sa državom , institucijom i pojedinim intelektualcima koji su objeručke ne tako davno aktivno ili pasivno podržavali rat i oružanu agresiju na tvoju vlastitu hrvatsku zemlju i narod..Valja naznačiti kako je taj po njima nužni i potrebni interkulturalizam skup vrijednosti koji kaže Glavno je polazište interkulturalizma relativističko: vrijednosti drugih kultura ne smiju se ocjenjivati prema mjerilima vlastite kulture. Zanimljivo zar ne…Naglašujem relativističko….

Kako sam i sam krajem 90-tih nakon Domovinskog Obrambenog Rata i sam studirao te imao čast i privilegiju biti predsjednikom studentskog zbora dislociranog studija splitskog Veleučilišta u Vukovaru, te sam sa suradnicima prosvjedovao u korist ostanka i opstanka istoga u gradu Vukovaru. Fakulteta od kojeg je kasnije nastalo Vukovarsko veleučilište Lavosav ružička,a bez našeg prosvjedovanja zasigurno ga danas ne bi bilo. Imao sam tako prigodu nazočiti na raznim sjednicama senata, slušati stare drugove profesore sa rožnatim očalama na nosu kako im je glavni cilj naplatiti neki svoj znanstveni rad, svoju knjigu,dobro se najesti te pokupiti plaću ne jednom od pet fakulteta na kojima drže predavanja.

Imao sam priliku rekoh protiv takvih se boriti u interesu moga grada, studenata, zajednice boreći se za dopusnice protiv odluka ministra Gvozdena Srećka Flege, kao i tadašnjim rektorskim zborom koji je činio sve kako ne bi bilo fakulteta u Vukovaru…To su držim bile bitke koje svaki student i roditelj podržava. Mi tada nismo imali potporu FFZG-a, pače gotovo niti jednog fakulteta, a u studentskom zboru RH tek djelomičnu potporu. Nisu tada niti profesori niti studenti FFG-a stali iza Vukovara i Vukovaraca pitam se zašto? Valjda jer je i sam bio student FFZG-a ali i predavač na istom ako se ne varam no u isto vrijeme dužnosnik SDP-a i ministar u vladi Ivice Račana.

Bilo kako bilo, ostaje gorka činjenica kako je svojim izlaganjem u javnosti general Željko Glasnović u svome promišljanju u pravu, je li u izričaju i načinu objašnjenja stanja na FFZG-u to će ocjeniti hrvatska javnost.

Studenti su budućnost naše zemlje, činjenica je kako nam budućnost nije dobra upravo jer nam studente uče oni koji ne drže do zemlje u kojoj žive, ne drže jednakopravno do promišljanja drugih skrivajući se iza floskula o slobodi akademske zajednice, autonomiji fakulteta. Fakulteta koji dobrim djelom financira država protiv kojesu mnogi koji na tim, posebice FFZG-u drže predavanja i indoktriniraju hrvatsku mladež.

Ako mislite kako nisam u pravu, slobodno pogledajte imena, prezimena, životopise, znanstvene radove predavača. Njihove stavove i promišljanja o Hravtskoj državi, narodu. Njihova promišljanja o domovinskom Obrambenom ratu. I što je najbolje kad netko od tih intelektualaca, predavača i „profesora“ stradale hrvate tijekom križnog puta i Beliburga uvrijedi tipičnim govorom mržnje poput „profesora“ Mate Kapovića predavača na FFZG a studentsko tijelo to ne sankcionira, pa čak niti službena tijela i predstavnici FFZG-a što reći, nego kako ne vriejde ista pravila za sve na tom fakultetu, kako su dvostruka mjerila , jedna za ljevičare, druga pak za desničare narodski rečeno.

Analizirajući sve to, potkrepljujući to dokazima, imenima, vremenom i događajem mže se samo doći do zaključka kako je general Glasnović u pravu glede opisa stanja na FFZG-u. K tomu je zanimljiva situacija prosvjeda dviju studentica na rad referade koje su zbog svoje objave stanja u referadi na FB-u suspendirane a dotični „profesor“ zbog sranja po žrtvi Hrvatskoga naroda nije. Pametnom dosta.

Valja znati kako naziv Filozofija Dolazi od riječi „philos“, što znači prijatelj, ljubitelj, i „sophia“, što znači mudrost. No kako to već biva u Republici Hrvatskoj koja sama po sebi čini se nije država, nije jer ne štiti, ne ocjenjuje jednako niti svi imaju jednaka prava niti odgovornost za misao, riječ i (ne) djelo. Važno je prepoznati državi, kako bi opstala tko je komu, čemu prijatelj i čega ljubitelj te čiju i kakvu mudrost nameće novim generacijama Hrvata, to nam pokazuju argumenti prošlosti i povijesne činjenice…

Prosvjedujte, borite se za slabe, nemoćne i obespravljene, za pravicu. Imajte svoj izgrađeni stav, no poštujte tuđe promišljanje, stavove i slobode čak kad se s njima i ne slažete. To su učili naši stari mene, a ja svoju djecu.

Rušite laži i obmane argumentima, znanjem i dosljednošću, budite dosljedni nauku vaših hrvatskih predaka. Poštujte tuđe, branite svoje. Budite poput njih BOGU VJERNI i ZA DOM SPREMNI, time će se znati čijeg ste roda i doma potomci….

„ U Mislima Domovina, U Srcu Odanost, U Desnici Snaga“

U ime Hrvastkog vojničkog Reda

ČUVARI DOMOVINE

Mario Maks Slaviček

Autor:Mario Maks Slaviček
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.