Nikola Cutuk/PIXSELL

POBUNJENI SRBI USMRTILI SU GA U GLINI! Ovaj hrabri novinar izgubio je život pokušavajući otkriti što se dogodilo njegovoj kolegici

Autor: Hina

Scotland je prvi novinar poginuo u Domovinskom ratu

 Na mjestu gdje je prije 26 godina na prilazu tada okupiranoj Glini ubijen novinar njemačkog lista Süddeutsche Zeitung, Egon Scotland, kojega su u automobilu s vidljivim natpisom “press” teško ranili srpski pobunjenici, a umro je na putu do sisačke Opće bolnice, u srijedu je postavljeno spomen obilježje.

Scotlandu, prvom novinaru poginulom u Domovinskom ratu, u srijedu su u glinskom naselju Jukinac, na mjestu ranjavanja, na poticaj Hrvatskog novinarskog društva, Grad Glina i Udruga Jukinac postavili spomen ploču koju je otkrio savjetnik za politiku i voditelj odjela za kulturu u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, Arne Hartig.

Scottland je bio na putu iz Zagreba prema području kojeg su zauzeli pobunjeni Srbi kako bi ispitao nestanak jedne njegove kolegice, također novinarke, za koju se sumnjalo da je pala u ruke pobunjenih Srba. Na prilazu Glini s kontrolnog punkta na vozilo u kojem se nalazio Scotland iznenada je otvorena snajperska vatra. Od više hitaca, jedan je probio vozilo i Scotlanda pogodio u trbuh i nanio mu tešku ozljedu. Do sisačke bolnice je iskrvario. Ta je vijest među njemačkim medijima izazvala pravi šok, jer su tek tada shvatili da je na području tadašnje Jugoslavije počeo pravi rat.

“Važno je da se prisjetimo svih žrtava rata. I danas novinari izvještavaju s mnogih ratnih područja u svijetu. Ohrabrujuće je da obilježavamo mjesta njihova stradavanja”, rekao je Hartig.

Na otkrivanju spomen-obilježja, predsjednik HND-a Saša Leković je rekao kako na ovaj način ispunjavamo barem dio duga prema prema stradalim kolegama. Ujedno je najavio kako će HND na sličan način obilježiti i stradavanje drugih domaćih i stranih novinara.

O doprinosu novinara u Domovinakom ratu, tom su prilikom govorili izaslanica premijera i sisačko-moslavačkog župana Ivanka Roksandić, izaslanik ministra branitelja Ivan Krupec, državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.

Nakon otkrivanja spomen ploče, u Društvenom domu u Jukincu, Hrvatsko novinarsko društvo je organiziralo okrugli stol pod nazivom „Uloga novinara u Domovinskom ratu”. Nekoliko ratnih reportera, na tribini je ustvrdilo da je za stradavanje Scotlanda neposredno odgovoran Dragan Vasiljković, koji se svojevremeno pohvalio kako je u to vrijeme preuzeo zapovjedništvo u okupiranoj Glini, a sada mu se sudi za ratni zločin na glinskom i kninskom području.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.