Nel Pavletic/PIXSELL

PISMO GENERALA SUBORCIMA: ‘Danas mi je krivo što sam vas lagao govoreći vam ono što su oni govorili meni…’

Autor: pozega.eu

General pukovnik Miljenko Crnjac počasni je građanin grada Požege. Osam se godina bori s teškom bolešću, a sada piše knjigu u kojoj otvoreno, bez ustezanja i prikrivanja činjenica i imena, progovara o ratnim i poslijeratnim godinama u Hrvatskoj...

Pismo general pukovnika Miljenka Crnjca pročitano na obilježavanju 25. obljetnice slavne 123. brigade Hrvatske vojske malo je koga ostavilo ravnodušnim. Zbog bolesti, s kojom se bori već osam godina, nije mogao doći u Požegu, no bez ustezanja, s čvrstim stavom, po kojem je bio poznat i u Domovinskom ratu, poslao je poruku svojim suborcima. Izrazio je žaljenje što je nakon ratnih godina u slobodnoj Hrvatskoj puno toga pošlo po krivu, ali istovremeno i ponos na sve učinjeno u stvaranju neovisne hrvatske države.

– Dobro se sjećam tih dana. Upravo sam na današnji dan prije 26 godina osobno dijelio prve automatske puške. Kada se sjetim tadašnjih obećanja političara na vlasti i njihovih riječi kako će nam biti ako obranimo Hrvatsku, danas mi je krivo što sam vas lagao govoreći vam ono što su oni govorili meni. Ne bih previše govorio o lažiranju povijesti, ali ću spomenuti da je ovaj dan odabran kao Dan 123. brigade iako je brigada osnovana ranije. MORH je morao propisati kada se što stvara pa tako ne bi npr. 4.brigada ZNG-a slavila svoj dan prije 2. ili 3. brigade, a 150. brigada prije naše. Neki su lažni invalidi dobili povlastice, a pravi dragovoljci nisu jer je Ministarstvo branitelja donijelo zakon po kojem se možeš razboljeti do točno određenog roka, a ako se razboliš kasnije, nemaš nikakva prava. Ako uzmemo k tome da su ljudi u upravama MUP-a, MORH-a i Glavnog stožera sami sebi dijelili odličja, onda nas ne treba čuditi da nam je država u ovakvom stanju – poručio je Crnjac.

– Ja sam volio, volim je i uvijek ću voljeti našu Hrvatsku iako se za ovakvu nismo borili, ni ja ni većina vas. Budite ponosni na ono što ste učinili. Ponosan što sam vas vodio i donosio teške odluke, a to bi isto tako učinio i danas – navodi u svom pismu uz poruku da bi Dan branitelja trebao biti 7. lipnja kada je osnovana prva postrojba ili 26.prosinca kada je oslobođena bivša općinu Požega.

General pukovnik Miljenko Crnjac počasni je građanin grada Požege. Osam se godina bori s teškom bolešću, a sada piše knjigu u kojoj otvoreno, bez ustezanja i prikrivanja činjenica i imena, progovara o ratnim i poslijeratnim godinama u Hrvatskoj, piše pozega.eu.

Autor:pozega.eu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.