Pavković: Ne sakupljajte političke poene na krvi hrvatskih branitelja

Autor: M. Berić

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) Mladen Pavković osvrnuo se na nadolazeću obljetnicu obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja i problematici njezina organiziranja. Ogorčen situacijom, medijima se obratio reagiranjem koje prenosimo u cijelosti.

“Oko obilježavanja obljetnice Vojno-redarstvene akcije Oluja jedni vuku gore, drugi dolje. Nikako se ne mogu složiti Vlada Republike Hrvatske i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović. Premijer Milanović ne odustaje od vojnog mimohoda, odnosno parade u Zagrebu, dok predsjednica države smatra da nešto takvoga treba odgoditi. Ako bi i bilo vojnog mimohoda, onda je jedan od prijedloga da se održi na periferiji grada. Međutim, naše je pitanje: a zašto ne u središtu Zagreba, zašto ne bi mimohod, ako će ga biti, prošao i Trgom bana Jelačića? Neka vide da nas ima! Osim toga, ako već premijer Milanović toliko želi vojnu paradu prigodom obilježavanja Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, naš je prijedlog uz ostalo da se održi jedan dan u Zagrebu, a drugi, na samu obljetnicu u Kninu, gdje je počeo i okončao hrvatski Domovinski rat. Očito da za takve stvari financijska sredstva nisu u pitanju, pa kad je bal nek je – bal.

No, uz vojnu paradu, ako će je biti, treba svakako organizirati i mimohod hrvatskih branitelja. Dostojanstveni mimohod ljudi, koji su bili prvi kad je trebalo, u povodu ovog najvećeg hrvatskog blagdana treba organizirati i u svakom malo većem gradu, odnosno središtu županije. Pripreme za to već su trebale početi, ali kad oni koji su istinski branili i obranili hrvatsku državu vide kako se preko njihovih leđa političari prepucavaju vjerujte nije im gotovo do ničega.

Stoga je jedan od naših prijedloga da ove godine hrvatski branitelji sami organiziraju svoju svečanost, bez politike i političara, tim prije što se svake godine, ali baš svake politika miješala u ovu proslavu, pa je rezultat bio slab ili bolje rečeni nikakav. Sjetimo se samo kako su se političari odnosili u Kninu (ali ne samo u ovome gradu) prema generalima Gotovini i Markaču. Policija je skidala i postere ovih junaka, a nisu se smjele nositi ni majice s njihovim likovima. A danas se svi „trgaju“ oko njihova imena, zovu ih na sve strane. Zbog čega ne zovu i one koji su cijelo vrijeme tvrdili da nisu ratni zločinci? Osim toga, sjetimo se kako je bivši predsjednik Ivo Josipović kao svog glavnog gosta zvao na ovu svečanost ratnog zločinca Veljka Džakulu. Što mislite da su svi sve zaboravili?

Ili kad smo organizirali prvi mimohod hrvatskih branitelja u Kninu u čemu je uz Tomislava Čolaka i drugih sudjelovala i moja malenkost – propao je, jer smo najavili da ćemo na kninskoj tvrđavi toga dana prikazati i dokumentarni film Jakova Sedlara o hrvatskom generalu Ante Gotovini. Tadašnja politika nije to dozvolila.

Dakle, političarima (svaka čast iznimkama) ovakve obljetnice isključivo služe za njihovu i samo njihovu promociju. Sreća je što smo ove godine umjesto Josipovića dobili novu predsjednicu države, jer da je ostao „stari kadar“ nitko im se od „ja, pa ja“ ne bi mogao ni približiti.

Ako su hrvatski branitelji znali i mogli pobijediti treću ili četvrtu vojsku u Europi, kako onda ne bi mogli i sami organizirati svoju svečanost? (Prava i istinska svečanost Dana pobjede zasad se jedino organizira u Čavoglavama, gdje svake godine dođe oko sto tisuća branitelja.)

No, dobro je rekao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko: „Premijer Milanović ide svojom slijepom ulicom. I dalje radi na podjelama!“




A mi bi još samo na to dodali: Ne sakupljajte političke bodove na krvi onih koji su stvorili hrvatsku državu, zaobilazeći čak i prvog hrvatskog predsjednika, vojskovođu i pobjednika Domovinskoga rata – dr. Franju Tuđmana.”

Autor:M. Berić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.