Ivo Cagalj/PIXSELL/ilustracija

OTIŠLA JE I ‘MAJKA HRABROST’ IZ ŠKABRNJE: Ubojice njezine djece još nitko nije kaznio!

Autor: Mladen Pavković

Dvojicu izmasakriranih tijela Evinih sinova na Žitniću majci je predao osobno krvnik Ratko Mladić

Kad je ovih dana umrla (i pokopana) Eva Šegarić (90) iz Škabrnje, u Hrvatskoj je trebao biti proglašen – dan žalosti! Međutim, nitko se nije sjetio ni da u Hrvatskom saboru za ovu Junakinju Domovinskoga rata oda i minutu tišine, kao što su primjerice (ni krivi ni dužni) to učinili kad je umro kontraverzni jugoslavenski pisac Predrag Matvejević, koji je u vrijeme rata dezertirao, dok je gospođa Šegarić ostala i borila se za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu – do zadnjega dana.

U vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata ostala je u svom selu, u Škabrnji, gdje je ratni zapovjednik bio časni i ugledni hrvatski ratnik Marko Miljanić. Kad su pripadnici zloglasne JNA 18. studenoga 1991. napali nevino stanovništvo, ovo je mjesto ostalo braniti mali broj Hrvata. Srpski ratni zločinci predvođeni zloglasnim Ratkom Mladićem tada su ubili, masakrirali, kako reče i sam Miljanić, na najstrašnije načine sve što je hrvatsko disalo. Među ostalim, ubijeni su suprug (Vice) i trojica sinova (Miljenko, Buda i Ivica) Eve Šegarić te još najmanje desetak članova njezine bliže i i šire obitelji. Dvojicu izmasakriranih tijela Evinih sinova na Žitniću majci je predao osobno krvnik Ratko Mladić.

Samo u jednom danu srbijanski četnici su u Škabrnji ubili 43 nevina Hrvata, pretežno djece, žena i staraca. Sad će netko odmah pitati: tko je dosad odgovarao za sva ta i druga zlodjela u ovom malom, junačkom hrvatskom mjestu nedaleko Zadra, tim prije što svakodnevno slušamo i čitamo kako se sudi, osuđuje i podmeće hrvatskim braniteljima? Odgovor je vrlo jednostavan – nitko!

U školama nitko i ne zna tko je Eva Šegarić, baš kao što više „nitko“ i ne zna tko je bila – Kata Šoljić, koja je u Domovinskome ratu izgubila četiri sina i također veliki broj članova svoje obitelji u Vukovaru.

Sve u svemu, hrvatske majke su bile i ostale iznimne junakinje Domovinskoga rata, ali ni Kata Šoljić, a sada ni Eva Šegarić nisu mogle dobiti ni minutu tišine u Hrvatskom saboru, a kamoli nešto veće i značajnije.

Predlažemo da se po imenu Eve Šegarić, ako ništa drugo, barem u Škabrnji nazove Osnovna škola, koja sada nosi ime po Vladimiru Nazoru, ili da se o njezinu životu snimi igrani film(barem za to (zar ne g. Hribar?) ima novaca!).

>>> Četnici po drugi put osvojili Škabrnju – simbol stradavanja Hrvata u Dalmaciji




Autor:Mladen Pavković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.