Goran Stanzl/PIXSELL

Obilježena obljetnica pogibije trojice policajaca – prvih braniteljskih žrtava u Daruvaru

Autor: Hina

U Domovinskom ratu je poginuo 761 policajac, a 27 policijskih službenika se još uvijek vode kao nestali

Kod spomen-obilježja u daruvarskoj Ulici Petra Svačića u četvrtak je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast trojici policajaca koji su ubijeni prije 26 godina, na početku Domovinskog rata kao prve braniteljske žrtve grada Daruvara, izvijestio je MUP.

Podsjećaju da su 20. srpnja 1991. oko ponoći, u Svačićevoj ulici u središtu Daruvara iz neposredne brzine hitcima iz pištolja s leđa ubijeni policajci Miroslav Polak, Ivan Rončević i Robert Žili koji su bili u redovitoj patroli.

Na obilježavanju su, uz obitelji poginulih policajaca, bili izaslanici predsjednice Republike Hrvatske bojnik Jožek Štignjedec, predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i predsjednika Vlade RH i posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova umirovljeni general Mladen Markač te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Prisustvovali su i načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Dragutin Vurnek, načelnik Policijske postaje Daruvar Dražen Jošćak, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Ivo Gjaić, predstavnici lokalne samouprave i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mnogi drugi.

Obračajući se obiteljima poginulih umirovljeni general Mladen Markač kazao je da je policija na početku Domovinskog rata bila nositelj hrvatske obrane.

“Policija je u to vrijeme, iako joj to nije bila zadaća, krenula braniti Republiku Hrvatsku jer druge sile nije bilo. Policija je tada bila majka za stvaranje hrvatske oružane sile. Ne samo da je dala prve žrtve i obavljala prvu obranu, nego je provodila i operativne akcije te je bila nositelj obrane od agresije. Na ovom području oslobođene su vojarne čije je oružje pomoglo u obrani Republike Hrvatske. Moramo otvoreno govoriti da je to bio politički opravdani rat, vojno besprijekorno izveden i ono što je najvažnije – bio je moralan”, prenijeli su Markačeve riječi na MUP-ovoj internetskoj stranici.

U MUP-u podsjećaju i da je u srijedu u Purnici pored Sirača počast odana i dvojici policijskih službenika PU bjelovarsko- bilogorske. Iz zasjede su tog 19. srpnja 1991. ubijeni pripadnici Specijalne jedinice policije Omega Željko Cindrić i Ivica Filković, dok ih je petero ranjeno.

U Domovinskom ratu je poginuo 761 policajac, a 27 policijskih službenika se još uvijek vode kao nestali.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.