hrvatski-vojnik.hr

Obilježena 25. obljetnica časopisa ‘Hrvatski vojnik’

Autor: dnevno.hr

U početku izlazi kao tjednik, a unatrag dvije godine Hrvatski vojnik izlazi u dvotjednom izdanju, a sve u sklopu Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

U galeriji MORH-a „Zvonimir“ u Zagrebu danas, u srijedu, 30. studenoga 2016. godine svečano je obilježena 25. obljetnica izlaženja službenog časopisa Ministarstva obrane RH i  prvog hrvatskog vojno stručnog časopisa “Hrvatski vojnik”.

Obljetnici su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar pravosuđa Ante Šprlje, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Robert Hranj, bivši i sadašnji urednici i djelatnici Hrvatskog vojnika, djelatnici MORH-a i OS RH i drugi.

Tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je redakciji Hrvatskog vojnika ovu važnu obljetnicu i prisjetio se terena kada je imao prilike čitati prve brojeve Hrvatskog vojnika. „Listajući ga, čitali smo što rade naši suborci na ratištima diljem Hrvatske, kako se brani, kako se voli, kako se žrtvuje za jedinu domovinu. Bilježili ste uspone naših ljudi koji su, zahvaljujući iskustvu, ali i otvorenošću prema novim znanjima, sposobnostima, postajali, iz dana u dan, onaj čvrsti jamac hrvatske sadašnjosti i hrvatske budućnosti. Zadovoljstvo je vidjeti kako ste proteklih dvadeset i pet godina proširili svoje djelatnosti, osluškujući znakove vremena i usvajajući nove kanale informiranja. Zahvaljujem svima vama koji ste svojim djelovanjem pridonijeli stvaranju Hrvatskog vojnika“, rekao je ministar Krstičević.

Glavni urednik Hrvatskog vojnika Željko Stipanović prigodom obilježavanja prisjetio se prvog broja časopisa. „Prvi broj Hrvatskog vojnika, izišao je krajem studenog 1991. u jeku najžešćih borbi za obranu domovine. Svih ovih 25 godina „Hrvatski vojnik“ svjedočio je uspjesima naše vojske, a naš vojnik bio je glavni lik svih naših priča koje smo željeli podijeliti s čitateljima. 25 godina ulagali smo maksimum truda i rada da hrvatske Oružane snage predstavimo i približimo javnosti tekstom, fotografijom i videom. Tu smo i danas, svjedočeći postignućima naših Oružanih snaga, nastavljamo i uvijek pratimo našeg hrvatskog vojnika“, rekao je Stipanović.

Izaslanica predsjednice RH Maja Čavlović prenijela je čestitku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović: „Uredništvu časopisa Hrvatski vojnik čestitam ovu važnu obljetnicu. Pratili ste sve naše bitke i pobjede tijekom rata i u mirnodopsko vrijeme stvaranja Oružanih snaga. Hvala vam na 25 godina predanog služenja domovini i na 25 godina uspješnog izlaženja“, stoji u čestitci predsjednice RH.

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Robert Hranj istaknuo je kako je „Hrvatski vojnik“ u svojim počecima odigrao važnu ulogu i u Domovinskom ratu. „Profesionalnim izvješćivanjem širili ste istinu o Domovinskom ratu, a danas je Hrvatski vojnik zaštitni znak Oružanih snaga“, rekao je kontraadmiral Hranj.

Prvi broj službenog časopisa Ministarstva obrane, Hrvatskog vojnika, izišao je krajem studenog 1991. u jeku najžešćih borbi za obranu domovine te je postao brand u Oružanim snagama RH, a ubrzo je prepoznat i izvan Republike Hrvatske. Hrvatski vojnik je na početku izlazio kao polumjesečnik, donoseći istinu o uspjesima hrvatskih branitelja, ali i tekstove o osnovnim vojno tehničkim znanjima. Uz manje izmjene, povećanje broja stranica, na kojima stručni tekstovi dobivaju sve više na važnosti, Hrvatski vojnik u tom formatu izlazi do svibnja 1995., kada se profilira kao vojno stručni mjesečni magazin, dok reportaže s bojišta, ali i događaje važne za pripadnike Oružanih snaga donosi informativno-edukativni časopis Velebit.

Velebit izlazi u tjednom izdanju do lipnja 2000. kada ga zamjenjuje Obrana, koja grafički i vizualno kvalitetnija te dijelom u boji, izlazi do 2004. godine.

Vojno stručni mjesečnik Hrvatski vojnik i informativno-edukativni tjednik Obrana spajaju se u listopadu 2004., u jedan časopis koji je zadržao naziv Hrvatski vojnik.

U početku izlazi kao tjednik, a unatrag dvije godine Hrvatski vojnik izlazi u dvotjednom izdanju, a sve u sklopu Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Djelatnost redakcije Hrvatskog vojnika tijekom godina proširila se i na druge oblike medijske promidžbe pripadnika OS RH objavljivanjem knjiga, fotomonografija i videofilmova, koji su nagrađivani i na međunarodnoj razini.

Također, od 2009. godine izlazi i časopis na engleskom jeziku CROMIL, koji angažmane, sposobnosti i doprinos Oružanih snaga Republike Hrvatske u zemlji i inozemstvu prenosi i izvan granica Hrvatske.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.