screenshot/HRT
screenshot/HRT

Nakon što je na HRT-u pozdravio sa ‘Za dom spremni’, Slaviček televiziji poslao britko otvoreno pismo!

Autor: T. P.

Umirovljeni časnik HV-a Mario Maks Slaviček gostujući u Studiju 4 HRT-a pozdravio je na kraju emisije sa “starim hrvatskim pozdravom – Bogu vjerni – za dom spremni”, zbog čega se voditeljica odmah ispričala te je rekla: "Sad ćemo mi imati problema". Dan nakon gostovanja koje su mnogi odmah prozvali kontroverznim, Slaviček je HRT-u uputio otvoreno pismo. Njegove riječi prenosimo u cijelosti:

“Vjerujući u slobodu govora, čuvajući demokraciju za koju sam se sa svojim subraniteljima borio u Domovinskom Obrambenom Ratu, iznio sam svoje promišljanje, stavove svjetonazor u emisji na HTV 4, držeći kako baš kao i svi raznorazni gosti koje HRT ugošćuje čine, sukladno prije svega slobodi govora i demokraciji imaju pravo iznijeti svoje stavove i pormišljanja, zašto onda to ne smijem i ja ? Nije li to bit demokracije, slobode govora i raznolikosti?

Novinari i urednik koji su me ugostili u emisiji ponukani saznanjem kako mi Hrvatski Vojnički Red Čuvari Domovine , dakle mi hrvatski branitelji izlazimo na izvanredne parlamentarne izbore sa prijedlogom svojih lista, slijedeći tu informaciju odradili su svoj posao nadasve profesionalno, sukladno struci te temeljnom načelu novinarstva ” Javnost ima pravo znati..” i hvala im na tomu . Nažalost čini se kako u Hrvatskoj nema niti D od poimnja demokracije i slobode govora. Čini se kako u zemlji koju sam natopio svojom krvlju poput mojih mnogih subranitelja za njenu slobodu i jednako pravo glasa, mišljenja i slobodu govora svih njenih žitelja izgleda se nemam pravo kazati što mislim, osjećam ili iznijeti svoje svjetonazore. za razliku od onih drugih koji to mogu kako hoće i kad hoće a koji su mnogi bili protiv hrvatske samostalnosti i državotvornosti i ne bivaju zbog toga stigmatizirani niti se novinarima zbog gostovanja tih gostiju prijeti suspenzijama ili otkazom kao što je u ovom mom slučaju.

Znajući što sam izrekao i od toga neću nikada odstupiti držim kako NITKO nema pravo drugome oduzeti ili zabraniti slobodno iznošenje svojih stavova, slobodu iznošenja misli, slobodu govora pa tako niti meni.

Svojim nastupom NISAM PREKRŠIO NITI JEDAN ZAKON Republike Hrvatske, nisam nikoga tko drži do Demokracije i slobode govora uvrijedio. Dapače HTV je pozvavši me i pustivši me neka iznesem naše mišljenje i stavove podigao stupanj slobode govore, demokracije i pokazao kako se ponaša profesionalna, javna televizija koja uvažava i promiče različitost stavova i kulturu demokratičnosti, a ne kako služi određenoj političkoj ideologiji.

Na izlasku iz studija kada sam čuo kako će novinari i urednik imati probleme zbog onoga što sam u emisiji izrekao, kazao sam im kako se ne trebaju brinuti i kako preuzimam apsolutnu odgovornost, kako moralnu, tako i zakonsku i ako budu imali zbog toga probleme kako ću stati u u obranu njih njihova profesionalnog odnosa i posla, držeći se načela našeg Hrvatskog Vojničkog reda Čuvari Domovine koje kazuje: ” Političari obećaju, vojnici se obvezuju”.

Sukladno tome obvezao sam se i učinit ću sve što je u mojoj moći kako bih zaštitio ljude koji su me sukladno načelima struke i demokratičnosti ugostili u emisiji kako bih iznio svoje a vjerujem i mišljenje onih koji dijele moje promišljanje i svjetonazor s u javnost. Što ovim mojim pismom upućeno Vama i javnosti i činim tražeći od Vas neka poštujete njihov rad i profesionalizam te ih zbog toga ne kažnjavate unatoč tomu što će mnogi koji ne razumiju bit demokracije i slobode koju žive zahvaljujući nama Hrvatskim braniteljima reagirati onako kako su ih naučili oni iz totalitarnog komunističkog režima bivše SFRJ, a to je netolerancijom, mržnjom prema meni i mom svjetonazoru na koji imam po načelima demokracije, ustava i po načelima zakona, kako ljudskih tako i Božjeg pravo, baš kao i oni.

Blagoslovljeni Bili,

P.S Znam kako nećete pročitati i objaviti moj i naš credo Hrvatskog Vojničkog Reda ČUVARI DOMOVINE i starohrvatski pozdrav no ja ću ga ipak kao uvijek napisati….

U Mislima Domovina, U Srcu Odanost, U Desnici Snaga

BOGU VJERNI – ZA DOM SPREMNI !

U svoje osobno ime i ime:

Hrvatskog Vojničkog Reda

ČUVARI DOMOVINE

Mario Maks Slaviček”

Autor: T. P.

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI