Wikimedia Commons

Na obljetnici masakra 64 Hrvata: ‘Bosna je natopljena hrvatskim suzama!’

Autor: Hina

Za ovaj zločin ni nakon 24 godine još uvijek nitko nije kazneno odgovorao, ni pred Haaškim tribunalom, ni pred Sudom BiH

U naselju Križančevu Selu kod Viteza u petak je obilježena 23. obljetnica likvidacije 64 hrvatska civila i vojnika koju su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH koji nije procesuiran u Haagu pri čemu je tamošnji župnik fra Velimir Bavrka istaknuo kako su ‘međunarodni voždovi’ bili nijemi na ovaj masakr, te su istodobno izrekli presudu generalu Slobodanu Praljku.

“Bosna je natopljena hrvatskim suzama. Strani su ‘voždovi’ presudili našem generalu Praljku. Ginuli smo i onda i danas pred njihovim očima, a njihovih kamera za nas nije bilo”, rekao je u propovijedi fra Bavrka.

Pri tome je poraznim ocijenio što je svjetska javnost ‘ostala nijema’ na zločine počinjene nad Hrvatima Lašvanske doline.

“Bili su hladni promatrači zbivanja u Lašvanskoj dolini, promatrali su kako ginu nevini, kako im se pale kuće. Ostali su nijemi na Travnik i na Bugojno“, dodao je viteški župnik.

Pri tome je pozvao vjernike na ‘put oprosta, pomirenja i nade’.

Nakon polaganja vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježje u Križančevu Selu u amfiteatru Osnovne škole “Dubravica” održana je komemoracija.

Na današnji dan 22. prosinca 1993. godine pripadnici bošnjačke Armije BiH upali su u ranim jutarnjim satima u selo nakon čega se dogodio prvi pokolj nad zarobljenim vojnicima HVO-a i hrvatskim civilima. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte zapalili. Tada su odmah ubijena 34 vojnika i hrvatska civila, među kojima je bilo žena i staraca. Još trideset vojnika zarobljeno i odvedeno u selo Poćulica, a poslije u Zenicu gdje im se jedno vrijeme gubi svaki trag. Nakon 39 dana od zarobljavanja, pod pritiskom obitelji, UNPROFOR-a i Međunarodnog Crvenog križa bošnjačka je strana predala posmrtne ostatke pobijenih zarobljenika.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.