Davor Javorovic/PIXSELL

NA DANAŠNJI DAN SJEĆAMO SE Nemetina i najveće razmjene zatočenika u Domovinskom ratu!

Autor: Dnevno.hr

Taj dan za sve logoraše bio je dan ponovnog rođenja, dan kada su konačno smjeli podići glavu, maknuti ruke s leđa i pogledati slobodno hrvatsko nebo, omirisati svoju domovinu za koju su se borili… Svoju Hrvatsku!

Na današnji dan, 14.08.1992. u Nemetinu je izvršena najveća razmjena zatočenika srpskih koncentracijskih logora u Domovinskom ratu. Oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila koji su prošli neviđene torture, mučenja, ponižavanja, silovanja… Mnogi od zatočenih nisu preživjeli muke i patnje i nikada se nisu vratili svojim domovima. U spomen na taj dan Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale.

Dolaskom kod Nemetina ponovno je uslijedila drama jer su se pregovori odužili pa su im stražari ulazili u autobuse i govorili da ih hrvatska Vlada neće i prijetili da će ih ponovno vratiti u zatvore. Znajući da im prijeti povratak u logore logoraši su se po autobusima dogovarali, ako dođe do takvog scenarija, da iskoče iz autobusa i razbježe se okolo samo da se ne bi ponovno morali vratiti u zatvore.

No, Bogu hvala ipak su nam se vratili.

Ti naši heroji prošli su i po nekoliko raznih logora u Srbiji, neki su suđeni i na smrt. Taj dan za sve njih bio je dan ponovnog rođenja, dan kada su konačno smjeli podići glavu, maknuti ruke s leđa i pogledati slobodno hrvatsko nebo, omirisati svoju domovinu za koju su se borili… Svoju Hrvatsku! Zagrliti svoje najmilije, svoju djecu, supruge, roditelje, braću, sestre, prijatelje… neprocjenjivo.

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz srbijanske logore prošlo je 30 000 hrvatskih branitelja i civila, a njih 300 ubijeno je ili je podleglo svakodnevnim batinanjima i zlostavljanjima. Zabrinjavajući je podatak da je nakon puštanja na slobodu, od posljedica batinanja i svega proživljenoga, više od pet stotina bivših logoraša preminulo od raznih bolesti.

 

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.