pixabay

MUŠKI ZAVJET ŠUTNJE: ‘U logoru su me seksualno zlostavljali, njih 28 me je silovalo’

Autor: Snježana Vučković

Prošle je godine Europska unija pozitivnim ocijenila donošenje zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u vrijeme agresije na Hrvatsku. Iako tek 2015. godine, silovanim ženama priznato je da su žrtve ratnog zločina. Koliko je žena do sada obeštećeno novčanom naknadom? Podaci nevladinih udruga upućenih u ovu tematiku kažu da je do svibnja 2016. godine podneseno 146 zahtjeva za obeštećenjem. Od 90 zahtjeva koji su razmotreni, 76 ih je ocijenjeno utemeljenima, 13 je odbačeno, a u jednom slučaju prekinut je proces odlučivanja.

Zločin o kojem se šuti

Postoje brojni dokazi o silovanjima muškaraca koja su počinjena tijekom Domovinskog rata mahom u logorima. Ovo je zločin o kojem se u našem društvu rijetko govori, a još rjeđa je spremnost žrtava ove užasne torture za svjedočenjem pred sudovima pa počinitelji ovih zločina ostaju nekažnjeni, a žrtve bez psihološke pomoći i obeštećenja. U BiH sve glasnije se priča o silovanjima muškaraca po logorima, a u njihovim izvještajima često se spominju logori u Kninu, Glini i Slavonskom Brodu. Ipak, kao najmučnije izdvajaju srpske logore poput Sremske Mitrovice gdje su zatvarani i mučeni i Hrvati i Bošnjaci. Jedno od njihovih šokantnih izvješća kazuje kako su “muškarci bili prisiljeni silovati druge zatočenice, često pripadnice bliže obitelji, kao i seksualno zadovoljavati čuvare u zatvorima, dok je jedan broj njih kastriran na razne načine (odsijecanjem ili tjeranjem drugog zatočenika da zubima otkine spolovilo).

“Tjerali su da to rade otac i sin”

“Mene je osobno silovalo 28 četnika. Nikome se ne ponovilo ovo što se meni dogodilo. Proklinjao sam majku koja me je rodila. Uzimali su šišarku, okrenuli bi je naopako, gurnuli u analni otvor i onda počeli čupati. Tu noć su ponovo došli. Postrojili su nas na jednu stranu i odvojili očeve i sinove. Izveli su nas na binu i naredili da se skinemo goli. Ne bih pričao šta su nam naređivali da radimo. To se zna čim su nas skinuli gole. Posebno ih je privlačilo da gledaju kako to rade otac i sin. Naredili su poslije nekima od nas da drugima odgrizemo spolne organe. Ne odsiječemo već odgrizemo, što sam i ja morao učiniti. To mi je najteži doživljaj u logoru”, stoji u ispovijesti žrtve koja se vodi pod brojem 4977 u arhivi Saveza logoraša BiH.

Nespremnost Hrvata da progovore o seksualnim zlostavljanjima nije nejasna. Poniženi i osramoćeni, sami prolaze kroz svoju tragediju, ponajviše zato jer smatraju da društvo i zajednica u kojoj žive još uvijek nisu spremni čuti i prihvatiti takve ljude. Osim što su zbog svoje šutnje zakinuti za novčano obeštećenje, muškarci – žrtve seksualnih zločina u ratu, svoja traumatična iskustva rijetko priznaju i psihijatrima. Nesretni, usamljeni i posramljeni, kroz svoju golgotu prolaze sami…




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.