Facebook

MUNGOS OSUĐEN NA 6 MJESECI ZATVORA: ‘Nisam iznenađen, osjećam se odlično’

Autor: Snježana Vučković

Ilijini suborci, prijatelji i poznanici presudom su neugodno iznenađeni jer je riječ o vrlo cijenjenom branitelju poznatom po časnim namjerama i djelima, kako u ratu, tako i u miru.

Općinski kazneni sud u Zagrebu donio je presudu u ime Republike Hrvatske kojom osuđuje hrvatskog branitelja i ratnog zapovjednika Iliju Vučemilovića-Mungosa te još trojicu hrvatskih branitelja (podatci poznati uredništvu).

Ilija Vučemilović osuđen je na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije.

Podsjetimo, prilikom braniteljskih prosvjeda održanih na Trgu Sv. Marka 28. svibnja 2015. godine došlo je do naguravanja sa policijom koja je sprječavala prosvjednike da prođu. Nije bilo povrijeđenih, niti teže niti lakše, jer se stalno upozoravalo da se ne ide na hrvatsku policiju što branitelji nisu niti činili.

Ilijini suborci, prijatelji i poznanici presudom su neugodno iznenađeni jer je riječ o vrlo cijenjenom branitelju poznatom po časnim namjerama i djelima, kako u ratu, tako i u miru.
Najmanje od svih iznenađen je upravo Vučemilović koji je kazao kako će se, poštujući izbornu šutnju, oglasiti nakon izbora, no dodao je da se nakon presude osjeća – odlično:

– Presudom uopće nisam iznenađen i osjećam se dobro. U ovom trenutku sam okružen prijateljima i ljudima kojima vjerujem. Imam ja što za reći, ali čekam da prođe izborna šutnja. Do tada, poručujem svima da se držimo zajedno, da se ne optužujemo međusobno, da se držimo svojih obitelji i pazimo na svoje zdravlje – kazao je kratko za naš portal Ilija Vučemilović.

Ovaj osuđeni hrvatski branitelj jedan je od organizatora prosvjeda u Savskoj, no nakon što je shvatio da sve ide u krivom smjeru te da se prosvjedom pojedinci pokušavaju okoristiti, odlučio je više ne sudjelovati u tome. Unatoč tome, bio je jedan od prvih koji je krenuo na Trg sv. Marka nadajući se da je to moment na koji se čekalo kako bi se obespravljeni branitelji shvatili za ozbiljno. Ilija Vučemilović glasi za izrazito karakternu osobu, čvrstu i odlučnu u svojim stavovima, te nadasve nepotkupljivu.

O ovom slučaju oglasili su se i ratni zapovjednici te urednici Braniteljskog portala:




“Precizno, oštrim skalpelom- vladajućoj strukturi i hrvatskom “pravosuđu” za cilj je otupiti oštricu svakog istaknutijeg hrvatskog branitelja i braniteljskog aktivista, što netom osuđeni hrvatski branitelj Ilija Vučemilović – Mungos uistinu je. S toga se samo može ustvrditi jedna činjenica da ova presuda kao i mnoge prije nje nisu slučajne, već isključivo selektivne i ciljane, što nije nikakva novost kad je hrvatsko pravosuđe u pitanju posebice kad sude hrvatskim braniteljima dok im u skladištima stoje predmeti velikih lopova kapitalaca na koje se ne usude udariti i na kojima se dugi niz godina skuplja prašina, zato stalno iz svijeta i EU stižu upozorenja hrvatskom „pravosuđu“ da spada u sam vrh nečinjenja i korupcije ne samo u ovom dijelu svijeta.
Moramo naglasiti da nas nije začudilo to što nas premijer RH kao uredništvo Braniteljskog portala u kojem je i netom osuđeni Ilija Vučemilović Andrej Plenković nije želio primiti kad smo tražili da njemu i predsjedniku Hrvatskog Sabora podastremo istinite dokaze upravo o ovakvim slučajevima i ukažemo na selektivno suđenje hrvatskog “pravosuđa” kao i na niz drugih propusta koje ova Vlada radi. S druge strane u aferi HAVC premijer Andrej Plenković odmah je potrčao i primio interesne skupine kojima je državna revizija dokazala lopovluke, ali o tom premijer nažalost šuti kao i svi “pravosudni” organi”, stav je zapovjednika među kojima su:

1. Ivica Arbanas – jedan od zapovjednika obrane Vukovara –zapovjednik Gardijske Bojne Termiti
2. Ivica Pandža –Orkan -načelnik stožera 17. pukovnije Sunja
3.Ante Katić-Jeri- zapovjednik 115. Imotske Brigade HV-e
4.Darko Banić – zapovjednik 7. Domobranske Pukovnije
5. Boris Klapirić –Boća – zapovjednik Satnije Imotske Bojne 4.GBR
6. Stevo Šimunović –Stiv – zapovjednik Bojne 7. Gardijske Brigade
7. Ante Reljanović- Badžo – Diverzantski Vod 113. i 142. Brigade
8. Roko Mijić- zapovjednik 142. Drniške Brigade HV-e i Z. zapovjednika OG Sinj
9.Branimir Petričević – Iso – Ratni zapovjednik Vojnog Središta za obuku
10. Damir Markuš- Kutina – pripadnik HOS-a, Vukovarski dragovoljac

presuda1




presuda2

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.