Ivica Galovic/PIXSELL

MOLITVA ZA MALE JUNAKE: ‘Marinko je imao godinu i pol kad je poginuo od granate’

Autor: Snježana Vučković

U istoj kući pored koje je pala granata poginuli su Andrijana (9), Dalibor (5), njihovi mali susjedi sestra i brat Ivana (4) i Marko (7) Petrović te te dvoje odraslih, majka Željka i baka Kata Marinković.

Nema krivaca za zločin nad zločinima počinjen tijekom Domovinskog rata nad 402 hrvatske djece čiji su životi položeni na oltar a da toga nisu bili ni svjesni.

Prije točno 24 godine, nedjelja, 3. svibnja 1992. bila je krvava nedjelja za Slavonski Brod i grad je proživljavao jedan od najtežih trenutaka u svojoj povijesti. U tim napadima i u eksplozijama topničkih ili minobacačkih granata ispaljenih iz Bosne ili u prasku bombi izbačenih iz zrakoplova koji su uzletjeli sa zračnih luka u Srbiji i Bosni, poginulo je 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško. Marinko Marinković imao je samo godinu i pol kada je njegov život 3. svibnja 1992. prekinula srpska granata.

U istoj kući pored koje je pala granata poginuli su  Andrijana (9), Dalibor (5), njihovi mali susjedi sestra i brat Ivana (4) i Marko (7) Petrović te te dvoje odraslih, majka Željka i baka Kata Marinković.

U Domovinskom ratu poginulo je 402 djevojčice i dječaka, dok je u Slavonskom Brodu samo u jednoj godini 1992. čak 27-ero djece ubijeno na pragu svoga doma, a 65 ih je ranjeno za što do danas nitko nije odgovarao.

Zbog ovog zločina, na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu 2013. godine pokrenuta je istraga protiv Radoslava Narančića, majora bivše JNA i ratnog zapovjednika vojarne u Derventi. Narančić je prilikom saslušanja izjavio je da se ne osjeća krivim…

Spomenik “Djevojčica” podignut ispred OŠ “Hugo Badalić” koju je pohađalo čak 16 pokojnih mališana, jedini je podsjetnik na jednu od najtužnijih priča iz Domovinskog rata.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.