screenshoot

MARKUŠ I PLAVŠIĆ PROBILI ‘PRVU CRTU’ MEDIJA I ŠOKIRALI HRT: ’40 posto maturanata ne zna što je Ovčara!’ (VIDEO)

Autor: Snježana Vučković

Sada je ovaj braniteljsko – autorski dvojac iskoristio relativno kratku minutažu za obraćanje široj javnosti koja je, zasigurno, pojedinim saznanjima ostala neugodno iznenađena...

Hrvatski branitelji koji su već počeli gubiti strpljenje zbog činjenice o prešućivanju istine o Domovinskom ratu koja je već niz godina tabu tema najznačajnije televizijske kuće. Golgoti koju su hrvatski branitelji i autori knjiga o ratu u Hrvatskoj prolazili kako bi svoja štiva predstavili široj javnosti, nazire se kraj. “Ne plači, moj dobri anđele”, Damira Plavšića i “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” Damira Markuša, konačno su predstavljena na HRT-u…

Istinski štovatelji Domovinskoga rata, vukovarskih branitelja, HOS-a i hrvatskih branitelja uopće, već su neko vrijeme upoznati sa glazbeno – scenskom predstavom “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku” na kojoj se navedene knjige i predstavljaju. Sada je ovaj braniteljsko – autorski dvojac iskoristio relativno kratku minutažu za obraćanje široj javnosti koja je, zasigurno, pojedinim saznanjima ostala neugodno iznenađena:

– Ministarstvo kulture odbilo je otkupiti naše knjige bez ikakvog obrazloženja. Sada, s novom “garniturom”, nadamo se da će se to promijeniti. Smatramo da se knjige o Domovinskom ratu moraju naći u hrvatskim knjižnicama – otvorio je temu Damir Markuš, a Damir Plavšić se nadovezao:

– Javit ćemo se opet na natječaj, jer su na prethodnom otkupljene veće količine knjiga Udruge “Gay Pride”, zatim od zagrebačke feminističke udruge kao i od Miljenka Jergovića. Nadam se da će se to sada promijeniti – kazao je Plavšić i dodao da je bilo jako puno problema oko pronalaska sponzora, s tim da je sponzoriranje njegove knjige bilo koliko – toliko uspješno. Knjiga Damira Markuša je, smatra, imala i ima većih problema sa sponzorstvom što tumači mogućim “strahom od naziva HOS”.

Markuš i plavšić izrazili su zabrinutost zbog vrlo lošeg tretmana škola spram Domovinskog rata i velika im je želja “ući u učionice” kako bi školarci dobili konkretna saznanja o zbivanjima u ratnoj Hrvatskoj:

– Moja Udruga HOS-a već 7-8 godina o vlastitom trošku vodila je škole u grad Vukovar gdje smo im na licu mjesta objašnjavali što se i kako dogodilo. Dojmovi te djece su izvanredni i zato je šteta da se takva edukacija ne održava na višoj razini. Definitivno, preslabo smo zastupljeni u školskim programima – izjavio je za HRT Damir Markuš.

– Na prošloj maturi 40 posto učenika nije znalo što je to Ovčara i gdje se nalazi, a 80 posto ne zna datum pada Vukovara. Djeca u školama nedovoljno znaju o Domovinskom ratu, o Bleiburgu, Križnom putu, o jamama i o tome što se događalo nakon ’45. Puno toga se mora promijeniti – rekao je Damir Plavšić.




Ovo predstavljanje vukovarskih branitelja na HRT-u iskorišteno je i za najavu sljedeće glazbeno – scenske predstave “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku” koja će se održati 14.04.2016. u 18,30 (Dvorana narodnog sveučilišta Sesvete).




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.