MORH

Krstičević svečano primljen u Kuću slavnih američke Ratne škole

Autor: Dnevno.hr

Ratnu školu kopnene vojske SAD-a uspješno je završilo 11 hrvatskih časnika

Ministar Krstičević kao prvi hrvatski časnik svečano primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a, navodi se u priopćenju MORH-a.

„Ovo je veliko priznanje za mene, za Hrvatsku vojsku i za cijelu hrvatsku državu“,  istaknuo je Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak, 22. svibnja 2018. svečano je primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a (International Fellows Hall of Fame US Army War College).

MORH

Ministar Krstičević primljen je u Kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a (US Army War College) kao prvi visoki hrvatski časnik koji je školovanje na ovoj uglednoj američkoj obrazovnoj instituciji uspješno završio 1998. godine. Također, prvi je hrvatski ministar obrane koji je dobio ovo prestižno priznanje.

Svečanost u čast ministru Krstičeviću održana je u vojnoj bazi Carlisle u Pensilvaniji,  kojoj su prisustvovali  novi zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Jon Jensen, zapovjednik US Army War Collega brigadir Kenneth Adgie, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u RH brigadir Robert Mathers,  strani polaznici US Army War Collega, polaznik škole iz Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadir Daor Dabo te nastavno osoblje.

U ovom prigodi, ministar Krstičević istaknuo je: „Ovo je veliko priznanje za mene, za Hrvatsku vojsku i za cijelu hrvatsku državu. Čast mi je predstavljati svoju Hrvatsku, malu zemlju koja se znatno bori iznad svoje kategorije. Na ovaj poseban dan želim zahvaliti svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, mojim suradnicima koji su zaslužni za ovo priznanje. Iskustvo u tri karijere pokazalo je da su ključ uspjeha ljudi, tim koji ti pomaže ostvariti ciljeve.

Također, upućujem zahvalu US Army War Collegu na izuzetnom iskustvu koje mi je pružio u profesionalnom razvoju kao mladom hrvatskom časniku. Školovanje na US Army War Collegu puno mi je pomoglo u strateškom planiranju i donošenju odluka.




Moja godina u Ratnoj školi zaista mi je pokazala kakav je izvor snaga  međunarodna suradnja u modernom globalnom društvu. Uvijek ću se osjećati privilegiranim što sam mogao biti dijelom ove uzvišene ustanove i ova čast će mi biti izvor ponosa čitav život“.

MORH

Ministar Krstičević polaznicima Ratne škole na kraju je poručio: „Učite, obogaćujte svoja znanja i vjerujte u sebe. Znanje je zaista moć i nikad ne prihvaćajte ništa manje od uspjeha, ostanite odlučni u ostvarivanju vaših ciljeva i budite ustrajni do samoga kraja“.

Vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers čestitao je ministru i objasnio kako je US Army War College dolaskom ministra Krstičevića na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, prepoznao izniman uspjeh koji je kao njihov bivši polaznik ostvario.




„Imao sam prilike surađivati s ministrom Krstičevićem kada su u pitanju različite teme pa tako i modernizacija Hrvatske vojske gdje SAD svakako može pomoći Hrvatskoj. U Hrvatskoj SAD zato vidi važnog strateškog partnera i obratno, a suradnja s Krstičevićem uvijek je bila na visokoj razini i na obostrano zadovoljstvo i interes“, kazao je Mathers i pohvalio Krstičevićevo nastojanje za unaprjeđenjem odnosa sa SAD-om.

„Kako bi netko postao kandidatom za ulazak u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a, taj se pojedinac između ostalog, mora istaknuti svojim doprinosom u služenju svojoj državi te se zalagati za suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama što je posebno vidljivo u radu ministra Krstičevića“, objasnio je i na kraju zaključio: „Ja sam vojnik i u ministru Krstičeviću vidim drugog vojnika. Nikada nije izgubio taj vojnički duh, kao što ga je imao i za vrijeme Domovinskog rata, za vrijeme pohađanja ove Ratne škole – ima ga i danas“.

Također, ministar je s polaznicima US Army War Collegea sudjelovao i na predavanju dr. Michaela Lyncha i profesorice  Tamare Fitzgerald na temu „How To Win the Peace and Achieve an Enduring Political Victory“, a susreo se i sa zapovjednikom US Army War Collega brigadirom Kenneth Adgieom.

U prostorijama Ratne škole izložene su fotografije i osnovni podaci o ministru Krstičeviću i  ostalim polaznicima koji su dobili ovo prestižno priznanje od Američke kopnene vojske za njihova profesionalna postignuća.

Ratnu školu kopnene vojske SAD-a uspješno je završilo 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadir Daor Dabo.

MORH

„Ova škola je zaista izuzetna i trenutno ima 385 polaznika što je zapravo jedno veliko međunarodno okružje. Školovanje će svakako doprinijeti mome profesionalnom razvoju i ovdje iako izučavamo fenomen rata, učimo zapravo kako ga spriječiti bez sukoba i tako sačuvati, obraniti i ostvariti nacionalne interese“, otkrio je Dabo.

Ratna škola kopnene vojske SAD-a je najviša obrazovna institucija Kopnene vojske, najveće grane Oružanih snaga SAD-a, osnovana 1901. godine. Ratnu školu pohađali su američki zapovjednici i dužnosnici poput Dwighta D. Eisenhowera, Georgea S. Pattona i Omara Bradleya, kao i svi najviši časnici u sadašnjoj strukturi Kopnene vojske.

Uz američke polaznike svake godine školu pohađa oko 80 međunarodnih studenata, vojnih časnika ili civilnih polaznika, iz savezničkih zemalja i bliskih partnera SAD-a, sa svih kontinenata.

Kopnena vojska osnovala je Hall of Fame u Ratnoj školi kako bi odala prestižno i vidljivo poštovanje i priznanje najboljim  međunarodnim polaznicima.  Postupak primanja u Hall of Fame precizno je propisan procedurom koju je odredila Ratna škola. Sastoji se od nominacije, postupka odobravanja i svečanog prijema odnosno davanja počasti bivšem polazniku u prostorijama Ratne škole.

Postupak nominacije u Hall of Fame je u nadležnosti američkih časnika koji se nalaze na službi u stranim zemljama ili zapovjednika teritorijalnog američkog borbenog zapovjedništva.

Pismo nominacije odobrava veleposlanik ili šef diplomatske misije SAD-a, čime se osigurava potvrda o časnoj i profesionalnoj službi predložene osobe i njegovoj dostojnosti za navedeno priznanje, što u svim aspektima treba biti u skladu s profesionalnim, etičkim i moralnim vrijednostima Kopnene vojske SAD-a. Postupak odobravanja provodi se unutar Kopnene vojske, a uključuje suglasnost i odobrenje Ministarstva obrane i Državnog tajništva SAD-a. Nakon odobrenja, osoba koja je dobila priznanje poziva se na svečanost formalnog prijema u Hall of Fame.

Do sada je takvo priznanje primilo šezdeset šest međunarodnih polaznika Ratne škole, a među njima i sadašnji predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi, ambasador i bivši ministar obrane Australije Duncan E. Lewis, bivši predsjedavajući vojnog odbora NATO-a danski general Knud Bartels te sadašnji ili bivši načelnici glavnog stožera Kanade, Italije, Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Norveške, Indije, Kolumbije i brojnih dugih zemalja, navodi se u priopćenju MORH-a.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.