MORH

(FOTO) KRSTIČEVIĆ: ‘Neka vam Vukovar bude inspiracija što sve može vojnik kada je posvećen i kada je predan svetom cilju!’

Autor: dnevno.hr

U svečanom ozračju uoči Dana državnosti u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru održana je svečanost promocije 153 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u četvrtak, 21. lipnja 2018. godine.

Uz članove obitelji i prijatelje promoviranih polaznih vojnih škola, svečanosti je prisustvovala vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadir Željko Dadić, župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić te gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je upravo simbolika održavanja promocije vojnih škola u Vukovaru, snažna i jasna poruka svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

“Žrtva ovoga grada i junaštvo njegovih branitelja svima je vama trajna obveza i poticaj za bespogovornu odanost Domovini kroz uzornu vojnu službu ispunjenu spremnošću za žrtvu za Hrvatsku”, kazala je predsjednica istaknuvši kako je upravo spomen na Domovinski rat “nadahnuće vaše hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti u suočavanju sa svim budućim izazovima i prevladavanju zapreka pred koje ćete zasigurno nailaziti u daljnjoj karijeri”.

Ministar obrane Damir Krstičević tom je prigodom istaknuo: “Ponosan sam što smo ovu veliku svečanost vratili tamo gdje i pripada – u voljeni grad na Dunavu. Nema časnijeg mjesta od grada Vukovara za dodjelu diploma Hrvatskim vojnicima. Vukovar je gravitacijsko središte Hrvatske vojske i simbol naše borbe za slobodu, a Domovinski rat temelj je moderne Hrvatske. Neka vam Vukovar bude inspiracija što može hrvatski branitelj, pogledajte što sve može vojnik kada je posvećen i kada je predan svetom cilju – jedine nam i vječne Hrvatske”.

U ovoj je prigodi ministar obrane čestitke uputio i pripadnicima oružanih snaga partnerskih i savezničkih zemalja koji su za svoje vojno usavršavanje odabrali Hrvatsko vojno učilište kao mjesto izvrsnosti.

“Jačamo sposobnosti Hrvatske vojske zbog naše slobode, zbog našeg mira i naše budućnosti”, zaključuje Krstičević.




General Šundov naglasio je kako upravo ovi mladi ljudi predstavljaju budućnost Oružanih snaga Republike Hrvatske te kako će upravo oni uskoro biti nositelji obrambenog sustava naše Domovine.

“Nadam se da smo među njima prepoznali i buduće vođe. Bit liderstva je karakter – zbir ljudskih i etičkih vrlina kao što su hrabrost, umjerenost, pravednost, razboritost i mudrost, a bit karaktera je doživotna težnja za osobnom izvrsnošću”, poručuje general.

“Ovom svečanošću želimo vam reći da znamo koliko ste truda i rada uložili u vlastito usavršavanje, a time i postizanje više kvalitete Hrvatske vojske”, poruka  zamjenika zapovjednika HVU-a brigadira Dadića, koji je kazao će se sustav školovanja i dalje zasnivati ne samo na stručnosti, već i na pozitivnim iskustvima iz Domovinskog rata, nacionalnom i domoljubnom odgoju, visokim karakternim osobinama dočasnika i časnika te njihovoj sposobnosti i spremnosti da preuzmu odgovornost za vođenje i upravljanje postrojbama, zapovjedništvima i sustavima.




Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava još jednom je zahvalio ministru Krstičeviću i Vladi Republike Hrvatske  na doprinosu i zalaganju za povratak vojske u Vukovar.

“Ne moram posebno objašnjavati od kolike je to važnosti za naš grad, davno smo se odredili kako je dolazak Hrvatske vojske u Vukovar bio naš strateški interes. Postoji još niz koraka koje moramo poduzeti, a ono što je na gradu Vukovaru, je tim mladim vojnicima osigurati stambeno zbrinjavanje i ponuditi ostale sadržaje kako bi imali kvalitetan život čime bi stavili krunu na cijeli ovaj proces dolaska vojske u Vukovar”, rekao je Penava čija je sugrađanka Ana Antolović odlučila služiti u Hrvatskoj vojsci.

Odrastajući uz oca koji je bio hrvatski branitelj, časnica za vojnu psihologiju Ana Antolović shvaća veličinu zadatka pred kojim se nalazi i kaže, ponosna je što je danas ovdje i citira očeve riječi koji je inače bio pripadnik 204. vukovarske brigade: “Ovdje sam da služim svome narodu i dalje se usavršavam – i mentalno i fizički kako bi mogla pomoći pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci na najbolji mogući način”.

Zadovoljstvo, čast, ali i svjesnost velike odgovornosti zbog činjenice kako dio pobjedničke priče o Hrvatskoj vojsci te kako se upravo u njihovim rukama nalazi budućnost hrvatskog obrambenog sustava, ima i poručnica Anamaria Ćurković koja se nalazi među najboljim polaznicima vojnih škola HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” i priznaje, oduvijek je željela postati djelom pobjedničke Hrvatske vojske i postati vojni pilot.

“Ponosna sam što sam izabrana za najbolju polaznicu 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – vojni pilot. Konkurencija je zaista bila sjajna, dečki su zaista profesionalci i divne kolege i među nama odlučile su zaista nijanse” , kazala je poručnica Ćurković  i priznala: “Nema ništa ljepše od pilotiranja, uživanje u zraku i letu nešto je posebno za mene i ne može se riječima opisati”, rekla je Ćurković  dodavši kako se veseli daljnjim izazovima u karijeri.

Naime, dokaz poštovanja prema Vukovaru, gradu heroju i simbolu junaštva, koji je za slobodu Hrvatske podnio golemu žrtvu vraćanje je promocije polaznika vojnih škola HVU-a i Hrvatske vojske u Grad Vukovar. Podsjetimo, promocija vojnih škola HVU-a za potrebe Oružanih snaga RH održavala se od 2004. do 2011. godine u Vukovaru, nakon čega se nastavila održavati na HVU u Zagrebu da bi se 2017. godine ponovno vratila u Vukovar. Također, prošle godine uoči predstojeće 26. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, pobjednička Hrvatska vojska vraćena je u Grad Vukovar.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.