KRISTIJAN KRO, PRVI FOTOGRAF NA VUKOVARSKOM VODOTORNJU: ‘Svi znaju koliko volim Vukovar…'(FOTO)

Autor: Snježana Vučković

"Paralelno s mojim interesom za povijesne činjenice vezano za grad-heroj, do mene su od tih branitelja počele dolaziti ispovijesti i priče s terena i akcija koje sam tada počeo slagati u jednu cjelinu. Jednako tako, na različite načine dolazim i do fotografija iz tog doba. One su, zapravo, najbolji dokaz tog vremena, barem za mene kojem je fotografija strast", rekao je osječki fotograf, jedan od onih koji je imao odvažnosti u više navrata popeti se na vodotoranj što je rezultiralo fotografijama koje iduzimaju dah.

Vrijeme donošenja presude u Haagu po kojoj bi mnogi neupućeni mogli donijeti zaključak kako se u Hrvatskoj ’91. nije događalo ništa vrijedno osude, pravo je vrijeme i za predstavljanje profesionalnih fotografija vukovarskog vodotornja.

Ako je suditi po onome što je ovjekovječio osječki fotograf Kristijan Kro, a što u ovom momentu možemo nazvati i dokazima, upravo u Vukovaru koji iz pravnih razloga nije obuhvaćen optužnicom dogodio se najkrvaviji rat na ovim prostorima. Jedan od “preživjelih”, ali teško ranjenih svjedoka, ujedno je simbol vukovarskog stradanja – vodotoranj…

Kristijan Kro nije običan 35-godišnjak iz Osijeka. Svoju izrazitu empatiju spram Vukovara i Domovinskog rata kao i branitelja općenito, vrlo emotivno odražava kroz objektiv svog fotoaparata, ali i njegujući uspomene na hrvatske heroje kroz vrlo posjećenu Facebook stranicu “Heroji Vukovara” gdje je jedan od admina:

– Kao 12-godišnji klinac bio sam šćućuren u osječkom podrumu gdje sam s ostalima slušao vijesti o Vukovaru. Sjećam se, “navijali” smo za naše dečke i već sam tada znao da imamo heroje. Vremenom, naši su se heroji počeli pretvarati u mit, a ja sam odlučio tome stati na kraj i herojima dati ime i prezime – kazao je Kristijan Kro, djelatnik Slavonske Televizije i dodao:

– Najbolji način da dođem do prave istine bio je upravo ovakav, preko stranice “Heroji Vukovara” kad sam imao tu priliku i čast upoznati se sa živućim legendama ratnog Vukovara, istinskim “fajterima”… Paralelno s mojim interesom za povijesne činjenice vezano za grad-heroj, do mene su od tih branitelja počele dolaziti ispovijesti i priče s terena i akcija koje sam tada počeo slagati u jednu cjelinu. Jednako tako, na različite načine dolazim i do fotografija iz tog doba. One su, zapravo, najbolji dokaz tog vremena, barem za mene kojem je fotografija strast – rekao je osječki fotograf, jedan od onih koji je imao odvažnosti u više navrata popeti se na vodotoranj što je rezultiralo fotografijama koje iduzimaju dah. Ono što Kristijan osjeća kad se popne na vodotoranj, najbolje je opisala njegova bliska prijateljica Ana Galović (također jedna od administratora stranice “Heroji Vukovara) koja mu je jednom prilikom pravila društvo:

 




“Još malo do gore, a jedina svjetlost koju vidim su rupe od šrapnela. Premračno i prejezivo za nekog tko se boji visine i penjanja. Ali uspijevam. Ajme, Bože, koji osjećaj vidjet njihov izraz lica na platou bazena. Meni je došlo da ih oboje izgrlim, bez obzira što su mi se ruke tresle zajedno s glavom, nogama i srcem u isto vrijeme. Mendes je naravno već na krovu, Kiki s fotićem, a ja još gledam u tu prestrašenu bazensku cijev iz koje sam uspjela isplazit. Pada mi na pamet da u ratu od mene nitko ne bi imao koristi. Zbrisala bih od straha, sigurno. Ipak, vrijedilo je pobijediti vlastite strahove. Za onu koja nikada ne bi odustala, najhrabrije žensko srce, Sajmišta 91.”, napisala je Ana Galović.

Najhrabrije, žensko srce Sajmišta je, objasnio nam je Kristijan Kro, Vijoleta Antolić – Vicky. Njoj u čast, a zahvaljujući Kristijanu i Ani Galović, na vrhu vodotornja zavijorio se transparent s imenom HOS-ove junakinje koja je ove godine tragično preminula:




 

– Imao sam je priliku upoznati i prošetati s njom vukovarskim ulicama… Bilo je gotovo nestvarno slušati tako tešku ispovijest iz prve ruke. Hodali smo, tako, ulicom koja je za Vicky dugo bila prva crta bojišnice, a koju, tvrde njeni suborci, nikad nije napuštala – prepričao nam je Kristijan Kro jedan od susreta s junakinjom Vukovara.

Fotografije vodotornja samo su jedan od Kristijanovih načina promicanja istine o najtužnijem dijelu Domovinskog rata, Vukovaru. Ovaj profesionalni fotograf, snimatelj i nadasve domoljub, svojim bi entuzijazmom mogao poslužiti kao ogledni primjer svima onima koji protekli rat u Hrvatskoj uzimaju zdravo za gotovo, a svakako je odličan primjer spajanja profesije sa svojim privatnim zadovoljstvom koje je onda neposredno postalo i naše.

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.