Igor Soban/PIXSELL

JOŠ JEDAN ŠAMAR BRANITELJIMA: Beus Richembergh okomio se na novi zakon o braniteljima!

Autor: dnevno.hr

"Znadete li koliko će ukupno koštati mirovine hrvatskih branitelja od 2018. do 2025. g.? Ni manje ni više nego 55,7 milijardi kuna", prigovara Beus Richembergh

Zastupnik GLAS-a, inače bivši HNS-ovac, Goran Beus Richembergh na svom je Facebook profilu komentirao novi zakon kojim se dodatno povećavaju prava ratnih veterana. Nazvao ga je pritom jednim od najnemoralnijih.

“Novi zakon o pravima hrvatskih branitelja jedan je od najnemoralnijih zakona u povijesti Hrvatskog sabora. Njime se zapravo do kraja nastoji ubiti potreba čovjeka da se ostvari vlastitim radom i kreativnošću, da bude ponosan na plemenitost svoje nesebične namjere da obrani dom i domovinu, a da za to nikome ne ispostavi materijalni račun jer se s plemenitošću ne trguje. Njegova duboka nemoralnost je u namjeri da se stvara i širi ultimativna socijalna ovisnost o državi i da se ona promovira kao poželjna vrlina preko koje se ostvaruje lojalnost prema političkoj eliti koja dijeli povlastice. Također i u namjeri da se prodube nejednakosti i nepravednost države u odnosu prema osobama s invaliditetom. Vlada prijedlogom ovoga zakona stvara ogromne nove fiskalne obveze ne samo novim davanjima za postojeće nego i za nove korisnike.

Znadete li koliko će ukupno koštati mirovine hrvatskih branitelja od 2018. do 2025. g.? Ni manje ni više nego 55,7 milijardi kuna. Samo iz proračuna za te će se potrebe izdvojiti 39,5 milijardi kuna.

Samo za mirovine po ovom zakonu 2025. g. izdvajat će se godišnje 8,3 milijarde kuna (danas 5,5), od čega će se iz državnoga proračuna morati osigurati 5,7 milijardi kn (danas 4,1). Dakle, samo za mirovine, mimo doprinosa, svi hrvatski poreski obveznici morat će od 2018. do 2025. g. kumulativno izdvojiti 3,75 milijardi kuna više nego po dosadašnjem zakonu. K tome još treba u tom razdoblju dodati gotovo 2 milijarde kuna više za čitav niz drugih financijskih i materijalnih prava koja do sada nisu postojala ili su primjenjivana na manji broj korisnika.

Neodgovornost vlade potencirana je ne samo stvaranjem novih prava i povećanjem broja onih koji će ih moći ostvarivati nego i bezobraznom najavom da će fiskalne učinke ovoga zakona procijeniti tek nakon dvije godine od njegova stupanja na snagu”, napisao je Beus Richembergh.

U nastavku je objavio i projekciju efekata Prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.