JEDINI TURANJAC POGINUO U DOMOVINSKOM RATU: ‘Još kao dijete ga je zbog domoljublja privodila tadašnja milicija’

Autor: S.Vučković

"Danijel nikada nije imao mira. Među prvima je otišao u obranu Domovine i to me ne čudi. On je, naime, još kao dijete od 14,15 godina po cijele noći čitao knjige o hrvatskoj povijesti, sve je znao napamet, a zbog iskazivanja domoljublja privodila ga je tadašnja milicija" kazao je otac heroja.

Na današnji dan 1970. godine rodio se Danijel Mandić, jedini Turanjac koji je izgubio život u Domovinskom ratu.

Danijel nije čekao poziv na kućnu adresu. Dragovoljno je otišao u rat jer je osamostaljenje Hrvatske oduvijek želio. I kao dijete. O tome svjedoči njegov otac Davor Mandić:

– Danijel nikada nije imao mira. Među prvima je otišao u obranu Domovine i to me ne čudi. On je, naime, još kao dijete od 14,15 godina po cijele noći čitao knjige o hrvatskoj povijesti, sve je znao napamet, a zbog iskazivanja domoljublja privodila ga je tadašnja milicija – kazao je otac heroja.

Poginuo “na ničijoj zemlji”

Tada 22-godišnji Mandić bio je pripadnik 134 brigade. Njegovog stradavanja prisjetio se njegov suborac Šandor Santini, također pripadnik 134. brigade HV:

– Ta postrojba je u prvim danima nakon Sarajevskoga primirja, uspostavljenoga 3. siječnja 1992., koje je omogućilo provedbu mirovne operacije UN u Hrvatskoj, preuzela obranu Zemunika Donjeg. Tog dana, 05. siječnja 1992. smo išli u obilazak dijela Smrdelja kojega nismo kontrolirali ni mi ni neprijatelj, već su i jedni i drugi u njega slobodno ulazili. Na ovome mjestu naletjeli smo na poteznu minu i nastradali. Sjećam se samo da je, nakon što nas je mina odbacila, Danijel ležao dva metra dalje od mene – rekao je Santini. 
Njegov drugi suborac, Hrvoje Jeličiće, poginuo je dan ranije i to 150 metara dalje od mjesta njihova stradanja.

Danijel Mandić posmrtno je odlikovan spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.




Mladić na pragu života, pomorski nautičar, vaterpolist turanjske Croatije, Danijel Mate Mandić jedini je poginuli Turanjac u Domovinskom ratu.

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.