ILIJA VUČEMILOVIĆ PORUČIO: ‘Stopirajte novi zakon o mirovinama! U suprotnom, opet će se pisati povijest na Trgu svetog Marka!’

Autor: Snježana Vučković

"Što sa majkom čiji je maloljetni sin poginuo kao branitelj? Otkud njemu staž? Što sa dvadesetogodišnjacima koji su ostali bez ruku i nogu? Kad su oni stigli raditi? Upravo ta skupina ovisit će o "braniteljskom dodatku" iz mašeg jadnog državnog proračuna. Znači, najzaslužniji će biti najviše kažnjeni!", ljutit je Vučemilović.

Nije dobro prošla višesatna sjednica saborskog Odbora za ratne veterane koja se može nazvati ogledalom nesklada braniteljske populacije i aktualne političke svite. Na njoj je, naime, odlučeno kako nema odgode zakona o mirovinskom osiguranju pri čemu će se novi obračun braniteljskih mirovina početi primjenjivati za nešto više od mjesec dana! I ne samo to… Osniva se povjerenstvo koje će proanalizirati oko 70 tisuća mirovina, što kod ionako revoltiranih branitelja stvara dodatnu tenziju. Valja podsjetiti kako je za ovakav zaključak glasao i potpredsjednik Odbora za ratne veterane, Željko Sabo, kojem je, kažu branitelji “mjesto u zatvoru, a ne u takvom odboru”. Da nije samo Sabo neadekvatna osoba koja izravno utječe na sudbinu veterana, kazao nam je jedan od branitelja koji su ovoj sjednici nazočili, Ilija Vučemilović:

– U tom odboru sjedi još nekolicina “branitelja s pozivom”, onih koje se moralo izvući iz kuće i potjerati na bojišnicu. Da tamo sjedi pravi dragovoljac koji voli svoju zemlju, ovo se ne bi događalo. Oni su dobili “partijski zadatak” da udaraju po braniteljima, ali neće moći. Ovaj zakon izravan je ekonomski pucanj u one koji su krvlju zidali temelj Hrvatske i zaživi li zaista, opet će se pisati povijest na Trgu svetog Marka – ogorčen je Vučemilović.

Iako ministar Mrsić tvrdi kako novi zakon, pri čemu će se mirovine obračunavati na opći dio i braniteljski dodatak, braniteljima “neće uzeti ni lipu”, to je matematički nemoguće. Opći i osnovni dio mirovine ovisit će o radnom stažu, a braniteljski dodatak o državnom prpračunu u kojem novaca može biti, ali i ne mora. Tako bi, u najcrnjem scenariju, mnogi mogli ostati bez ičega:

– Što sa majkom čiji je maloljetni sin poginuo kao branitelj? Otkud njemu staž? Što sa dvadesetogodišnjacima koji su ostali bez ruku i nogu? Kad su oni stigli raditi? Pa, u rat su mahom, i to u specijalne jedinice, pojurili mladi ljudi koji su, zbog zadaća koje su obavljali i najviše stradavali. Upravo ta skupina ovisit će o “braniteljskom dodatku” iz mašeg jadnog državnog proračuna. Znači, najzaslužniji će biti najviše kažnjeni! – revoltirano nam objašnjava Ilija Vučemilović, jedan od najsrčanijih zagovornika braniteljskih prava koji nam je objasnio zašto je ljut na Miranda Mrsića:

– Dao nam je prijedlog, odnosno, ucijenio nas je da će s primjenom ovog suludog zakona pričekati do 1. srpnja 2015. godine, s tim da “odmah prestanu sve aktivnosti u Savskoj”. Ma, nema ucjenjivanja! Da nas je slušao, znao bi kako je problem ovog zakona samo jedan u nizu jer po nama se udara sa svih strana. Znao bi i za naš osnovni i prvi uvjet za daljnje pregovore, a to je smjena Matića, Glavaševića i Nađ. Zar su ključne tri fotelje? Pa mi imamo ministricu koja je odstupila zbog jednog maila, a s druge strane ministra kojeg nije maknula ni jedna smrt i jedno zapaljenje ispred njegovog ministarstva! Ja se stvarno čudim premijeru Milanoviću koji je na mjesto ministra branitelja postavio teško bolesnog čovjeka s općom nesposobnosti za rad! – zaključio je Vučemilović.

Naročito bolna točka braniteljima jest što je donošenje ovog zakona, jedan od vidova uštede kako bi se mogli obeštetiti i njihovi dojučerašnji neprijatelji s kojima su se promatrali preko “nišana”. Sigurni su da je Glavaševićeva izjava u Vukovaru bila samo “nježan uvod” u mogućnost da se od tih ušteda podmiri “druga strana koja nema nikakva prava, a niti PTSP”.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.