screenshoot

HRVATI SU DUŽNI GLASNO ZAPITATI: Tko će odgovarati za smrt generala Praljka?

Autor: Snježana Vučković

Sud u Haagu i njegova vjerodostojnost osporavan je od samog osnutka.

Tome u prilog govore mnoge nerazumne presude, od one minimalne koju je dobio krvnik s Ovčare, Veselin Šljivančanin, do one koja je izrečena generalima Markaču i Gotovini, a zatim povučena bez riječi isprike i materijalnog obeštećenja za bezrazložno odležane godine u tamnici.

Činjenica da je na posljednjem danu djelovanja suda u Haagu, tijekom izricanja presude šestorici Hrvata iz BiH, Slobodan Praljak uz sve mjere sigurnosti uspio unijeti malu, plastičnu čašicu s otrovom, ide u prilog tezi da je riječ o aljkavom, neprofesionalnom i površnom sudu.

Na bilo kojem sudu u svijetu, uz sve mjere sigurnosti i predostrožnosti, incident ovakvih razmjera je nezamisliv. Na bilo koji sud nemoguće je ući s bilo čim što bi moglo nanijeti štetu sudu, drugima ili sebi samima. Mjere predostrožnosti posebno su jake kada je u pitanju optuženik/osuđenik ili bilo koja druga osoba koju se privodi na sud ili ročište bilo koje prirode. Stoga se s pravom možemo pitati, kako je moguće da pored svih detektora i pretresa, Slobodan Praljak u sudnicu unese čašicu s otrovom? Kako je moguće da zatvoreniku itko donese otrov? Puno je pitanja na koje bi Haški sud trebao odgovoriti, a najmanje što bi trebali jest snositi odgovornost za smrt Slobodana Praljka.

Hrvati su dužni teretiti Haški sud točno onom lakoćom kojom je on teretio Hrvate. No, hoće li se to dogoditi? Osuđena šestorka uključujući i pokojnog Slobodana Praljka tijekom svih ovih godina sudskog procesa od Hrvata nije imala gotovo nikakvu podršku. Možemo li je očekivati sada kada su presude pravomoćne i generala više nema?

Teško.

Ipak, Hrvatska sada ima priliku iskupiti se za svoje „grijehe”, pokazati odlučnost i povući barem jedan pošten i častan potez… Inzistirati na odgovornosti haškog suda koji je dozvolio da Slobodan Praljak okonča na ovaj način.




General Praljak je od svog naroda toliko zaslužio.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.