HEROJI, POČELO JE BRISANJE IZ REGISTRA: ‘Veteran sam, a kao da nigdje nisam bio… MORH mi ne da potvrdu o statusu branitelja’

Autor: Snježana Vučković

"Tražili su da iz MORH-a donesem potvrdu o statusu branitelja, no prije tjedan dana dobio sam rješenje da sam "skinut". Nisam dobio potvrdu da sam ratovao, vjerujete li mi? Drugog dana sam se probudio i preko interneta pogledao registar branitelja. Nije me bilo. Maknuli su me – kaže potpuno razočarani branitelj Nuštra, Marinovaca, Vukovara, Knina i još mnogih teških bojišnica, otac petero djece koji je trenutno na socijalnoj pomoći.

Kako vrijeme odmiče, tako je jasno zašto branitelji koji prosvjeduju nisu mogli jasno, sažeto i koncizno iznijeti svoje probleme. Svaki od njih, čini se, u svom je specifičnom problemu, pa tako i najnovija “žrtva” sistema i nedorečene braniteljske politike, veliki branitelj Željko Čolo.

Željko Čolo “preorao” je sve najteže hrvatske bojišnice i to kroz dvije i pol godine rata za koje mnogi branitelji kažu da su to ujedno i jedine prave, ratne godine. Najprije kao zagrebački dragovoljac odlazi u Vukovar, potom pristupa HOS-u s kojima upoznaje najstrašniju stranu rata, a zatim odlazak u 7. gardijsku brigadu:

“Ne bih puno o ratu. Onaj tko zna što je tamo bilo, ne treba mu puno objašnjavati. Onaj tko ne zna, teško da će to ikada shvatiti. U rat sam kao svaki dvadesetogodišnjak otišao srčano, bez kalkulacije, koju nisam imao niti poslije. Nikada, naime, nisam tražio da me se umirovi, iako su mi u dva navrata to nudili”, doznajemo od Čole koji ipak nije slutio da za svoju državu u dogledno vrijeme više neće biti ni – branitelj.

“Sve je počelo odmah s okončanjem rata kad sam 17. 11. zbog teškoga oboljenja otvorio bolovanje. U dva mjeseca liječenja, onako usput, dijagnosticiran mi je i PTSP što je zahtijevalo nastavak liječenja i produljenje bolovanja. Kad sam s tim ciljem produljenja bolovanja došao u svoju brigadu, zaključili su kako je sporno pet dana bolovanja koje sam otvorio kod liječnika opće prakse, a ne kod liječnika u svojoj brigadi. Tih pet dana povuklo je za sobom nevjerojatne odluke, među kojima i ta da me se nečasno otpusti”, pokušava nam dočarati naš sugovornik, aktivni bivši vojnik s profesionalnim ugovor, danas suprug i otac petero djece.

“Jasno pamtim dan kad je stiglo to rješenje o nečasnom otpustu. Bio je 28. 6. 1996. Sve i da je bilo osnove za moje razrješenje, mogli su mi dati otkaz. Ali, nečastan otpust? Odmah mi je bilo jasno da će se na meni štediti jer takav otpust znači ostati bez svih povlastica, bez činova, bez ičega. Naravno, pokrenuo sam tužbu i još ’98. dobivam rješenje po kojem me je MORH dužan vratiti u postrojbu”, kaže Čole i tvrdi da se povratak u brigadu ipak nije dogodio.

“Stalno se tražilo vraćanje postupka, utvrđivanje činjenica i tko zna što sve ne. Međutim, nisam odustajao. Redao sam tužbe i svaka je išla meni u korist. MORH je bio uporan – nisu me vraćali u postrojbu jer su me nečasno otpustili zbog bolovanja koje nisu uvažili! Nisu vrijedile ni riječi sudskoga vještaka koji je ustanovio kako je pogriješila 7. brigada… Jednostavno su me se željeli riješiti”, tvrdi branitelj Čolo od kojega doznajemo kako mu je RVI na osnovu PTSP-a priznat 2001., nakon osam godina jednostavno – ukinut. Isto tako i mizerna opskrbnina koju je dobivao 2007. i djelomično 2008. – ukinuta je.

“Upravo vezano uz tu opskrbninu koja mi je potrebna jer imam petero djece, otišao sam vidjeti gdje je “zapelo”. Tražili su da iz MORH-a donesem potvrdu o statusu branitelja, no prije tjedan dana dobio sam rješenje da sam “skinut”. Nisam dobio potvrdu da sam ratovao, vjerujete li mi? Drugog dana sam se probudio i preko interneta pogledao registar branitelja. Nije me bilo. Maknuli su me”, kaže potpuno razočarani branitelj Nuštra, Marinovaca, Vukovara, Knina i još mnogih teških bojišnica, otac petero djece koji je trenutno na socijalnoj pomoći.




 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.