Vilim Karlović

HEROJ BEZ ORUŽJA: ‘Izvlačio sam mrtve i ranjene bez puške jer… Ne mogu ja ubit čovika’

Autor: Snježana Vučković/Vilim Karlović

Baš poput američkog heroja koji je ratovao nenaoružan, ima i Hrvatska. Zove se Petar Čavka...

Svakom čovjeku, rat je jedna od najtežih situacija u kojoj se prelamaju strah, bijes, želja za opstankom i spašavanjem vlastitog života, ali i želja da se ne ogriješimo o Božje zakone i ne okaljamo ruke.

Upravo to je tema američkog hit filma “Greben spašenih” čiji je glavni junak Desmond Doss 1945. u bitci za Okinawu odbio zadužiti oružje i ratovati na sebi svojstven način, a zbog toga postao jedini vojnik nagrađen “Medaljom čast”, najvišim vojnim odlikovanjem.

Baš takvog hrvatskog branitelja upoznao je, također branitelj, Vilim Karlović. Petar Čavka, nenaoružani vojnik, na Vilima je ostavio dubok dojam pa je ovaj susret opisao u svom blogu:

– Petar je čovjek šezdesetak i koju godinu. Život ga ni najmanje nije mazio i pazio. Teško se borio i radio kako bi prehranio svoju obitelj te im osigurao najpotrenije u životu. Ima suprugu i troje djece, od koje jedno, najstarija kćer, završava studij u Zagrebu. Kako sam kaže kasno se oženio, s 37 godina. Cijeli svoj život posvetio je Bogu i molitvi. Pred papom Ivanom Pavlom II u Rimu 1980. godine dao je Bogu zavjet čistoće do braka. Puno puta upoznavajući ljude susreo sam mnoga svjedočanstva koja zaslužuju svoju knjigu, ali i filmsku ekranizaciju. Život Petra Čavke je baš jedna takva priča koja ima svoje uspone i padove, uspjehe i neuspjehe, ali priča koja je uvijek u svojoj glavnoj ulozi imala Boga – oduševljeno o Petru piše Vilim Karlović.

– Od Petrovog prijatelja saznao sam kako Petar nije htio nositi pušku koju je dužio. Iako je bio na prvoj crti, odlučio je ne nositi oružje. Dok mi je to njegov prijatelj pričao Petar je samo skromno rekao:

„A ne mogu ja ubit’ čovika!“
Ipak, Petar je itekako bio od velike pomoći. Bdio je u noćnim stražama zajedno sa svojim suborcima i budio one koji su morali preuzeti smjenu. Nosio je vodu i hranu na položaje kao i municiju. Izvlačio je mrtve i ranjene te uvijek sa svojim suborcima bio na najgorim mjestima.

O Petru nije snimljen film, vjerojatno ni neće, jer to njemu nije ni važno. Koliko je mrtvih i ranjenih izvukao ni ne zna jer to nije niti pomišljao brojiti. Desmond Doss dobio je najviše američko vojno priznanje dok naš Petar nema nikakvo posebno državno odlikovanje. Opet, vjerujem da njemu ni to nije važno jer ono što je činio bilo je potpuno normalno za njega i njegovu dušu”, opisao je Karlović neobično junaštvo Petra Čavke na svom vrlo čitanom blogu.

Autor: Snježana Vučković/Vilim Karlović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.