(FOTO) BRUTALNA OBUKA CRO COMANDOSA: ‘Gazili nas do povraćanja, umivali životinjskom krvlju, zavezanih ruku i nogu bacali u more’

Autor: S. Vučković

"Bilo mi je bolje u ratu, u akcijama. Tamo sam znao da mogu uzvratiti i napasti, a na obuci šuti i trpi. Na obuku sam došao sa 100, a završio je sa 73 kile", ispričao nam je hrvatski komandos.

Nadimak hrvatskog komandosa je Hus, a broj njegove značke je 034. Kaže, “ne bojim se u potpunosti otkriti svoj identitet, ali zbog neprijatelja koji nikad ne spava i zbog svoje djece nešto sam oprezniji”. Ipak, Hus želi da se zna koliko su komandosi krvi i žuči prosuli na obukama bez kojih ih nisu puštali u akcije.

Hrvatski komandosi iznikli su iz 1.Hrvatskog Gardijskog Zdruga, i bilo je jasno da je riječ o izbirljivoj postrojbi čiji su dril, po uzoru na američke, mogli proći samo rijetki.

“Ispitivanje mentalne i fizičke snage bilo je do krajnjih granica izdržljivosti”, kaže Hus i prisjeća se osvajanja Šator planine u BiH te prilaže fotografiju.

komandos 1

Što se same obuke tiče, Hus tvrdi da to nije bio običan dril, nego ubijanje u pojam.

– Dril je kad s punim rancem po vrućini trčiš 20 km, na primjer. To je uobičajeno i izdržljivo, to je samo stvar fizičke spremnosti uz ekstremne uvjete. Ali mentalni dril, e to neću nikad zaboraviti. Primjerice, prilikom obuke za morski desant, u moru smo bili po 12 sati na dan. A onda te na obali instruktor gazi po trbuhu više puta dok ne počneš povraćati iako nisi pošteno jeo 50 dana. Nakon svega, vezanih ruku i nogu baci te u more, pa se koprcaš i plivaš kao tuljan – sjeća se Hus i dodaje:

komandos




– Hrana je dolazila rijetko, znali smo gotovo ništa pojesti i po 40 dana. I onda, ručak dobiva je jedan po jedan… Mi ostali morali smo gledati u tog koji jede, čekati da on završi, onda bi ručak dobio sljedeći i sve tako dok ne dođeš na red. To je stvarno bilo teško, trebalo je imati jake živce da suborcu ne otmeš batak iz ruke. To pamtim baš kao maltretiranje.

komandos 2

Dio obuke bilo je i učenje šivanja i saniranja rana:




– To smo radili na životinjama, svinjama, kokošima… Ali, uz to smo se morali prskati i mazati životinjskom krvlju pa zaleći u visoku travu u kojoj je leglo komaraca. U toj travi te natjeraju da se dodatno oznojiš jer moraš napraviti jedno 100 kolutova naprijed. Tko samo dio toga nije bio u stanju, nije mogao proći obuku – kaže Hus i napominje:

komandos 3

– Bilo mi je bolje u ratu, u akcijama. Tamo sam znao da mogu uzvratiti i napasti, a na obuci šuti i trpi. Na obuku sam došao sa 100, a završio je sa 73 kile – završio je hrvatski komandos.

komandos 4

Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.