screenshoot

EKSKLUZIVNO! ŠTUKINO PRIZNANJE: ‘Hrvate sam ubijao kao kokoške, plakali su i molili…’

Autor: Snježana Vučković

Portal Dnevno u posjedu je jednog primjerka srbijanskog tjednika “Intervju” koji je 1991. imao svojevrsnu rubriku nazvanu “Heroji Vukovara”, a koja je bila popunjena svjedočanstvima pripadnika JNA, srpskih dragovoljaca i četnika koji su sudjelovali u ubijanju grada-heroja.

Jedan od onih koje je posve neočekivano ulovljen na jezivo opustošenim ulicama Vukovara bio je Spasoje Petković – Štuka, krvnik s Ovčare koji je između ostalih zločina pred beogradskim sudom kao svjedok – pokajnik, priznao ubojstvo francuskog dragovoljca HOS-a, Jean Michel Nicoliera.

Intervju s ubojicom koji se nazivao “prosječnim vojnikom”

Spasoje Petković jedan je od onih koji iznimno dobro prikrivaju svoj identitet, pa se otkriće ovog teksta s fotografijom i priznanjima užasa koje je počinio, može nazvati pravim blagom za DORH koji je ovih dana protiv Štuke podigao optužnicu:

“Ja sam običan, prosječan vojnik. Da mi je netko u prosincu prošle godine rekao da ću se boriti i ubijati, prebio bih ga. U to vrijeme sam razmišljao samo o djevojkama i kako ću upisati višu Kriminalističku školu u Zemunu. A sada…”, izjavio je novinarima Štuka kojem se još nije osušila krv na rukama.

Štuka novinaru: “Mogao bih ubiti i tebe”

Da je krvolok, postalo je jasno kada je dao slijedeću izjavu:




“Sada mi je sasvim svejedno hoću li ubiti čovjeka ili kokošku. Mogao bih ubiti i tebe kada bi mi digao živac. Ovdje sam naučio ubijati jer drugačije ne bih mogao preživjeti. Ovdje su ginuli oni koji su se bojali. Tko se nije plašio, ostao je živ. Ja sam 12 puta trčao na snajper i ništa. Neće me metak. Jači sam od sudbine”, kazao je Spasoje Petković – Štuka, tada 19-godišnjak iz Rume kojeg su novinari pronašli u štabu TO Vukovar, u naselju Petrova gora gdje je zajedno s četnicima i srpskim dragovoljcima “čistio” Vukovar:

“Imam zavoje jer su mi otekli zglobovi koliko sam ih tukao”

Evo što je kazao o hrvatskim braniteljima Vukovara:




“Ustaše su bili veoma dobri momci. Nimalo naivni, kao što su neki pričali, ali ih je bilo i drogiranih. Kad ih uhvatiš, međutim, mnogi su plakali i molili. Ove zavoje što vidite po zglobovima… To nije rana, otekli su mi zglobovi dok sam ih tukao, obične kukavice. A bilo ih je iz svih krajeva Hrvatske, iz Zagreba, Samobora, Našica, Vukovara, a najžešći su bili oni iz Hercegovine. Našli smo i jednog snajperistu Francuza, nekakve crnce i Šiptare. Ipak, među njima je bilo razlike. MUP-ovci su se htjeli predati, oni su se i drugačije ponašali. Zenge, ti plaćenici, oni su tjerali do kraja”, izjavio je ubojica koji je za kraj izjavio kako mu je želja živjeti u Vukovaru:

“Volio bih da se stanje ovdje što prije sredi jer ja za četiri dana završavam s vojnim rokom. Ukoliko mi ne produže rok i ne pošalju za Vinkovce ili Osijek, volio bih sa svojom djevojkom Draganom doći živjeti ovdje, u Vukovar”.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.