screenshoot

DUŠEBRIŽNICI, BUDITE ISKRENI: Smeta li vam HOS-ov grb ili njegovi pripadnici koji su se ‘usudili’ preživjeti?

Autor: S.V.

Prvim bijelim poljem na grbu mogu se pohvaliti i pripadnici ATJ Lučko. Stoga je potrebno zapitati se, muči li dušebrižnike uistinu grb HOS-a ili njegovi pripadnici koji su se "usudili" preživjeti?

Realno gledajući, postrojba HOS je na meti mnogih od svog samog osnutka. Osporavana i blaćena na sve načine, iz Domovinskog rata je izašla kao postrojba s ogromnim ljudskim gubicima, ali i bez optužbi za ratni zločin. Pripadnici HOS postrojbe bili su uglavnom entuzijasti, stranci, muškarci, žene pa i djeca. Uvjet za biti članom ove postrojbe bila je srčanost i želja za svladavanjem neprijatelja. U samom Vukovaru, od 58 pripadnika HOS-a, poginulo je njih 25…

Ipak, sve ovo nedovoljno je da se preživjele pripadnike, a danas većinom članove Udruge HOS ostavi na miru, kad ih se već ne nagrađuje. Kritiziranje zbog odora, znakova, grba i natpisa na njemu, umjesto da prestane, svakim se danom sve više intezivira.

Proslavljanje HOS-ovih obljetnica i postavljanje spomen ploča njihovim poginulim pripadnicima, uvijek je medijski dočekano na nož. Zbog grba, navodno… No, je li to istina? Kritičari grba se, uz natpis Za dom spremni, često osvrću na prvo bijelo polje označavajući ga kao “ustaško”.

Ipak, prvim bijelim poljem na grbu mogu se pohvaliti i pripadnici ATJ Lučko. Štoviše, ponosni su na njega i rado ga ističu:

Ovo je grb Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko ’90.koji se nalazi na “zidu ponosa”naše Udruge u bazi današnje Antiterorističke jedinice Lučko.
Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je 07.09.1990.g i uz Prvi hrvatski redarstvenik to je PRVA legalna i oružana postrojba u Republici Hrvatskoj.
Kada je ATJ Lučko formirana, ona je nastala od Prvog hrvatskog redarstvenika.
Njeni ratni pripadnici čiji sam i ja bio pripadnik od prvih dana nisu htjeli nositi zvijezde na kapama već su prvi u Republici Hrvatskoj nosili s ponosom svoj hrvatski grb tada s prvim bijelim poljem.
Pod njim su naši ratni pripadnici slomili zube veliko srpskom agresoru a naši ratni prijatelji ginuli na ratištu.
Zato nećemo nikada nikome dopustiti da se taj dio hrvatske povijesti izbriše.
Koliko
god hrvatski grb s prvim bijelim poljem neki krugovi osporavali i sviđalo se to nekome ili ne.
“Drugovi”, ovaj grb Udruge ratnih pripadnika A
TJ Lučko ’90. uvjeren sam vječno će krasiti bazu ATJ Lučko dokle god bude živ i zadnji ratni pripadnik ove najelitnije postrojbe u Domovinskom ratu… – napisao je Vlado Marić, bivši pripadnik ATJ Lučko i član ove udruge.

I dok je grb Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko ’90. s pravom postavljen na Zid ponosa, HOS-ovci se medijski i sudski razapinju. Stoga je potrebno zapitati se, muči li dušebrižnike uistinu grb HOS-a ili njegovi pripadnici koji su se “usudili” preživjeti?
FOTO: Grb Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko ’90.

atj-lucko




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.