Facebook

DOMOLJUBI, OVO NE PROPUŠTAJTE! Ninđa na HRT-u: ‘Rekao sam istinu o ratovanju’

Autor: Snježana Vučković

Riječ je o serijalu "Kako je obranjena Hrvatska" koji će biti prikazan u 12 nastavaka po 50 minuta, a prva epizoda bit će prikazana 6. 10. 2016. (četvrtak) u 21 sat na HRT1.

Tematika Domovinskoga rata koje su se zbog godina ignoriranja mnogi poželjeli, polako ali sigurno vraća se na male ekrane.

Uz ponešto filmova o ratu u Hrvatskoj i reprizu Heroja Vukovara, HRT je za štovatelje ove tematike pripremio pravu dokumentarnu poslasticu. Riječ je o serijalu “Kako je obranjena Hrvatska” koji će biti prikazan u 12 nastavaka po 50 minuta, a prva epizoda bit će prikazana 06.10.2016. (četvrtak) u 21 sat na HRT1.

Iako je riječ o velikom projektu kojega su se ozbiljno prihvatili Vladimir Brnardić, Ljiljana Bunjevac Filipović, povjesničar Tomislav Šulj i mnogi drugi, za serijal koji starta već sutra – malo tko zna. Čak i sam HRT s najavom je krenuo tek koji dan ranije, iako branitelji koji su za snimanje čuli u svojim krugovima na ovaj dokumentarni serijal čekaju već neko vrijeme.

No, istina uvijek pronađe način da izbije na vidjelo, a najbolji stručnjaci za istinu o Domovinskom ratu hrvatski su branitelji. Upravo zahvaljujući njima, konkretno umirovljenom pukovniku Ivici Šafariću – Ninđi, čuvenom bivšem pripadniku “Crnih mambi”, za snimljeni serijal doznali smo i mi.

Ninđa, kao jedan od protagonista serijala, za naš je portal kazao:

– Izimno sam zadovoljan rezultatom… Sama činjenica da su angažirani ljudi koji su branili Hrvatsku i povjesničari te da je sve potkrijepljeno kartama i drugim pisanim tragovima, govori kako je riječ o ozbiljnom pristupu ovoj tematici. Gospić, Petrinja, Kostajnica, Farkašić… Po prvi put sam bio krajnje opušten i bez ikakve ograde svjedočio o ratištima koje sam prošao. Bio sam krajnje iskren, iako nisam sasvim siguran da će se te istine svima svidjeti – kazao je legendarni Ninđa koji za ekipu sa snimanja ima samo riječi hvale.

Iako je serijal zbog sramežljive i prekasne najave startao kritikom, za očekivati je da će od domoljubne publike u nastavku biti okićen pohvalama. Jesu li tvorci ovog uratka uspjeli u 12 epizoda sažeti sve važnije bitke koje su se odvijale na Banovini, u Slavoniji i Dalmaciji tijekom pet godina, koliko su dobro surađivali sa braniteljima kao sugovornicima i u konačnici, koliko je vjerodostojno njihovo viđenje obrane Hrvatske, doznat ćemo vrlo brzo. U međuvremenu, evo sažetka prve epizode:

Nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu i pokušaja ubojstva trojice ključnih hvatskih čelnika – predsjednika RH Franje Tuđmana, predsjednika SFRJ Stjepana Mesića i saveznog premijera Ante Markovića, Hrvatska je 8. listopada 1991. proglasila neovisnost. No put do toga nije bio nimalo lagan jer su već u proljeće 1991. počeli oružani sukobi i prikrivena agresija, koja se tijekom ljeta pretvorila u otvorene napade.




Otvoreni rat počeo je s posljednjim danima kolovoza i početkom rujna kada se među prvima na udaru našao Gospić. Uspješna obrana Gospića ostala je medijski gotovo nezapažena unatoč velikom strateškom značaju ove pobjede, a epizoda se još bavi herojskim obranama i tragičnim sudbinama Hrvatske Kostajnice i Petrinje…

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.