Facebook

DJECA SU NINĐU SLUŠALA BEZ DAHA! Heroji Domovinskog rata prodiru u škole!

Autor: Snježana Vučković

"Iznimno smo zahvalni ravnateljici ove škole koja je pokazala sluh za istinu o Domovinskom ratu, ali i potrebitost da o tome znaju naši mladi naraštaji. Voljeli bi da se ovakve stvari pod obavezno uvedu u školstvo – kazao je Ninđa koji je, kaže, svoju ispovijed prilagodio dobi djece, pa mu tako nije palo na pamet da im priča detalje ili pokazuje rane.

Domovinski rat zajedno s pričama branitelja na mala vrata prodire u hrvatske škole. Jedna od onih koja je osjetila kako su današnja djeca zakinuta za istinu o Domovinskom ratu je ravnateljica OŠ. Gračani, Nataša Gjuran. Ona je na gostovanje pozvala bivše pripadnike 2. A brigade Gromovi, a odazvali su se Ivica Šafarić – Ninđa, Bruno Škurla, Hrvoje Grof, Željko Galović i Štef Domjanić.

– Ovo je za nas nezaboravno iskustvo. Više od 250 učenika od 4. do 8. razreda u školskoj nas je dvorani odslušalo bez daha. Iako smo na kraju očekivali pitanja, nakon kratkog muka uslijedio je pljesak – doznajemo od “živućeg” heroja Ivice Šafarića Ninđe koji je sa svojim suborcima sat i pol pokušao djeci približiti što su hrvatski branitelji morali činiti kako bi obranili Hrvatsku.

O svemu što je prethodilo, o raspadu Jugoslavije i početcima Domovinskoga rata ispričao je Bruno Škurla, legendarni liječnik ove brigade za kojeg mnogi vole reći kako je “puno više borac nego liječnik”. Bruno Škurla koji je prilikom spašavanja stradalih i sam ranjen, tako je napravio uvod kako bi 250 mališana shvatilo prave razloge i uzroke rata.

Facebook
Facebook

Stjepan Domjanić i Hrvoje Grof prezentirali su akciju Oluja i Una 95 koja je djeci bila zasigurno vrlo intrigantna, ali i prilično šokantna. Riječ je o jednoj od najprešućivanijih akcija koja se dogodila nakon Oluje, a u kojoj je tada poginulo 49 branitelja, među njima čak 13 pripadnika savršeno vojno istesanih Crnih mambi (1. pješačka bojna 2.A brigade).

Željko Galović djeci je pričao o akciji Maslenica u kojoj su Gromovi sa svojim “mambama” pokazali zašto ih krasi epitet “elitne postrojbe”, a koje je Gotovina pozvao kao pojačanje jer se prethodno uvjerio u čuda koja su ovi vojnici izvodili na livanjskom bojištu.

– Iznimno smo zahvalni ravnateljici ove škole koja je pokazala sluh za istinu o Domovinskom ratu, ali i potrebitost da o tome znaju naši mladi naraštaji. Voljeli bi da se ovakve stvari pod obavezno uvedu u školstvo – kazao je Ninđa koji je, kaže, svoju ispovijed prilagodio dobi djece pa mu tako nije palo na pamet da im priča detalje ili pokazuje rane.

Facebook
Facebook




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.