DAN KAD JE ZA TORCIDU ZAPOČEO RAT: Zakoračili su na teren i zapalili jugoslavensku zastavu (VIDEO)

Autor: Dnevno.hr

Ono što je važno naglasiti je da je mjesec dana prije utakmice već krenula "balvan revolucija", u kojoj su domaći Srbi u dalmatinskom zaleđu počeli prekidati promet, spremajući se za stvaranje Krajine, što je očito bio i najveći stimulans za takvo ponašanje Torcide.

I dok većina hrvatske i svjetske javnosti često spominje kako su neredi na utakmici Dinama i Crvene Zvezde 13. svibnja 1990. označili početak krvavog rata, mnogi članovi Torcide mišljenja su kako je Jugoslavija prestala postojati činom paljenja jugoslavenske zastave na Poljudu od strane Torcide, a koja se dogodila 4 mjeseca nakon sukoba u Maksimiru. Točnije, bilo je to 26. rujna 1990. godine.

Na Poljudu je gostovao Partizan, koji je upravo zabio gol za 2-0 u drugom poluvremenu u 72. minuti, a Torcida na sjevernoj tribini je odlučila: “Idemo na teren”, krenulo je skandiranje navijača bijelih, od kojih su mnogi bili ogrljeni hrvatskom zastavom. Prvo je ogradu preskočilo desetak najhrabrijih, a za njima je krenulo još stotinjak torcidaša. Uskoro su krenuli trčati prema sredini terena, a igrači i suci su krenuli bježati prema svlačionicama.

Jedan od sudaca zamalo je pao u ruke navijačima, ali je maser Hajduka spriječio sukob. Uskoro je krenulo skandiranje Torcide “Hrvatska liga”, te je veći dio stadiona prihvatio skandiranje. Kako se neki Hajdukovi navijači sjećaju, sreća je bila da na toj utakmici nije bilo gostujućih navijača Partizana, jer bi sigurno došlo do sukoba. Igrači Hajduka su čak pokušali smiriti navijače tražeći da se pusti da se utakmica nastavi, no Torcida je to odbila, a dio navijača praćen skandiranjem “O, Hrvatska, nezavisna država” i “U boj za narod svoj” krenula je prema jugu, gdje su s jarbola spustili jugoslavensku zastavu te je zapalili i tako zapaljenu ponovno podignuli.

Sa sjevera se tada mogla čuti i pjevanje “A sad adio”…  Treba istaknuti da za razliku od događaja na Maksimiru, tadašnja milicija nije reagirala, već je pustila bez otpora Torcidu na travnjak. Hajduk je na kraju izgubio utakmicu 3-0 bez borbe i dobio 4 utakmice zabrane gledatelja. Ono što je važno naglasiti je da je mjesec dana prije utakmice već krenula “balvan revolucija”, u kojoj su domaći Srbi u dalmatinskom zaleđu počeli prekidati promet, spremajući se za stvaranje Krajine, što je očito bio i najveći stimulans za takvo ponašanje Torcide.

hajduk-partizan-foto-facebook




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.