screenshoot
screenshoot

DA NIJE IZABRAO SMRT, BILO BI MU 50: Što je točno Jean Michela Nicoliera učinilo besmrtnim?

Autor: Snježana Vučković

Njegova je posebnost to što je do posljednjeg trenutka mogao birati – život ili smrt. Jean Michel izabrao je smrt, a upravo ova njegova odluka u očima Hrvata učinila ga je besmrtnim. Sretan rođendan, Jean Michel... Joyeux anniversaire, Jean Michel

Bi li danas bio sijed? Oženjen Hrvaticom ili Francuskinjom? Bi li imao djecu? Možda i unuke? Nikada to neće doznati majka Jean Michel Nicoliera koja prije Domovinskog rata sigurno nije slutila da je usred Francuske rodila jednog od najvećih hrvatskih heroja….

Na današnji dan, 1. 7. 1966. rođen je francuski dragovoljac HOS-a Jean Michel Nicolier koji je došao u Hrvatsku, svima nam pokazao kako se ona voli, a onda i za nju umro.

Posebnost Jean Michela možda nije u drugačijem, posebnijem niti inovativnijem načinu ratovanja. Njegova je posebnost to što je do posljednjeg trenutka mogao birati – život ili smrt.

Jean Michel izabrao je smrt, a upravo ova njegova odluka u očima Hrvata učinila ga je besmrtnim.

Mladi Francuz nije jedini strani dragovoljac koji se borio za Hrvatsku… On, također, nije jedini strani dragovoljac koji je poginuo za Hrvatsku. Ali je jedan od rijetkih koji ju je tijekom ratovanja toliko zavolio da je za nju svjesno svoj život. Umrijeti za slobodu tuđeg naroda, odluka je koja krasi malo kojeg čovjeka. Upravo zato, Jean Michel nije heroj samo francuskog ili hrvatskog, nego svjetskog kova.

Ovaj veliki borac bio je nadasve veliki čovjek, a upravo ljudskost bila je osnovni motiv njegova dolaska u Hrvatsku.

Jean Michel Nicolier je iz svog europskog, francuskog stana na vijestima promatrao vukovarske užase. Već je u drugom trenutku bio na zagrebačkom Glavnom kolodvoru gdje je postrojba HOS primala sve one koji su u sebi nosili dovoljno žara za borbu. Iako je Jean fizički bio oličenje dragog i pristojnog mladića koji ne skida osmijeh s lica, odmah je bilo jasno kako je riječ o velikom heroju. Jezična barijera za njega nije bila dovoljno velika prepreka. Preskočio ju je i uletio ravno u grotlo vukovarskog pakla. Za sobom je ostavio europsku bezbrižnost i uređenost, izlaske i francuske djevojke. Za sobom je ostavio želju da se u budućnosti zaposli u dječjem vrtiću i bavi odgojem djece. Braniti nevine i ugrožene, postao je njegov prioritet. Straže, ulične borbe, nespavanje, kupanje, hrana i piće kad i ako se stigne… A onda ranjavanje i vukovarska bolnica…

A MOGAO SE SPASITI…

Možda najveću hrabrost ikada mladi je Francuz pokazao svojim ostankom, iako su mu se nudile prilike da napusti Vukovar. Mogao ga je napustiti s francuskom TV ekipom i onog dana kada su četnici banuli u bolnicu. Međutim, život kao povlasticu, nije želio iskoristiti. Jeanov pogled nakon što se jedan od srpskih paravojnika očešao od njega u prolazu, bio je pogled oproštaja. Upravo tad uputio je Hrvatima, ali i svom životu posljednje zbogom.

Svjedoci kažu da je Nicolier prije smrti bio naročito brutalno mučen od izvjesnog Keme. Jean – Michel pretučen je gotovo do smrti, ali njegovim mukama tu nije bio kraj. Polumrtvog i izmučenog iz hangara ga je izvukao Spasoje Petković zvani “Štuka” i pred svima ga dokrajčio metkom u glavu. Mučitelj Kemo umro je prije nekoliko godina prirodnom smrću u selu pokraj Vukovara. Štuka i danas živi u Srbiji. Tijelo Jean Michel Nicoliera do danas nije pronađeno.

Hrvatima bi, stoga, ovaj datum trebao biti važan. Jer, da se tog dana nije rodio Nicolier, mi ne bi znali za potrebu čovjeka da pomogne potpuno nepoznatom narodu u potpuno nepoznatoj zemlji. Ne bi znali što je to stavljanje drugog čovjeka ispred sebe, niti što je to istinska žrtva. Da se na današnji dan nije rodio Nicolier, priča o Domovinskom ratu ne bi bila ista…

Sretan rođendan, Jean Michel…

Joyeux anniversaire, Jean Michel

 

Autor: Snježana Vučković

ZADNJE VIJESTI