ČELNICI PROSVJEDA: ‘Da, Josipović je zatražio Matićevu ostavku… Njegov odlazak pitanje je trenutka!’

Autor: Snježana Vučković

Ako je tako, Matiću se ne piše dobro, ali ni samom predsjedniku. Čini se kako je smetnuo s uma da je Matićeva smjena samo preduvjet za otvaranje prostora o zahtjevu da zakon o hrvatskim braniteljima uđe u Ustav. Predsjednik bi, stoga, trebao biti svjestan kako micanjem Matića, neće maknuti braniteljski šator pred Ministarstvom branitelja.

Kada predsjednik traži “prikladan trenutak” za smjenu Ministra branitelja Predraga Matića, pitanje je: Što to znači? Ovog trenutka, najprikladniji trenutak za ministrovu smjenu bio bi onaj prije samog zaokruživanja kandidata na predsjedničkim izborima. Ukoliko je informacija koja kola među braniteljima o predsjednikovoj nakani za ovom smjenom utemeljena, branitelji bi to uistinu trebali prepoznati kao spin i još jedno političko podilaženje njihovoj grupaciji koja, ako je suditi po registru, sačinjava bitan dio biračkog tijela. Branitelji su, stoga, sočan zalogaj svima onima koji pretendiraju na uspon po političkoj ljestvici – kako kandidati za predsjednika, tako i političke stranke. No, koliko je istine u informaciji da je Ivo Josipović već zatražio Fredovu smjenu? Odgovor nam je dao Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i jedan od nazagorljivijih inicijatora Matićeve smjene:

– Informacija o smjeni Predraga Matića je točna, samo se još ne zna trenutak njene objave. Hoće li to biti prije ili poslije obilježavanja godišnjice pada Vukovara, ne znam vam reći sa sigurnošću – kazao je Deur koji kaže kako se sa svim otišlo malo predaleko.

– Pretjerano nas se gura u političke konotacije… Mi znamo samo da smo ujedinjeni u svojim problemima i da je Fredova ostavka tek preduvjet za dalje pregovaranje. Kako će i tko zakonskom regulativom riješiti naše zahtjeve koji su potpuno zdravorazumski, ne znamo i nije na nama da to znamo – kaže Ante Deur i konstatira da je svjestan politikancije kojom su okruženi kao i nenadanih 19 milijuna koje je izdvojeno ua Ministarstvo branitelja.

– Fred se, čini mi se, tek sad budi… Kao da nije bio svjestan što se događa u njegovom resoru. Stavljam na stranu to što on možda nije loš čovjek, ali je bjelodano da nije radio svoj posao. Jednostavno, fotelja i sve što uz nju ide mu je zamaglila vid, a samim time i pravo stanje i situaciju u kojoj se nalazimo mi branitelji.

O najavama Ministra obrane Ante Kotromanovića kao budućeg ministra branitelja, Deur nema jasan stav, iako mu to kao zamisao i nije strano:

– Nakon svega, u malo što sam siguran, ali Kotromanović? Riječ je o čovjeku koji je zapovijedao legendarnom 4. gardijskom brigadom i koji iza sebe ipak ima iskustva koja bi mu pomogla da shvati stvarne prepreke u mirnodopskom životu branitelja – kazao je Deur.

Predrag Matić, s druge strane, tvrdi kako je traženje njegove smjene – neistina:




“Oni imaju povjerljive informacije već 24 dana, oni imaju povjerljive informacije da se izjednačava agresor i žrtva, oni imaju povjerljive informacije da im se ukidaju prava i imaju prijedloge zakona, a nikome to još nisu pokazali”, kazao je Matić i nadodao kako ima Milanovićevu podršku.

Kako će se raspetljati situacija u kojoj predsjednik traži ostavku ministra, a premijer istom tom ministru daje podršku, teško je predvidjeti. Za pretpostaviti da će u svojoj odluci biti uporniji onaj čiji su izbori bliži, a to je Ivo Josipović, koji je nakon Kolindinog predstavljanja “oživio” i odlučio napraviti sve ono što nije u prethodne četiri godine. Bude li tako, Matiću se ne piše dobro, ali ni samom predsjedniku. Čini se kako je smetnuo s uma kako je Matićeva smjena samo preduvjet za otvaranje prostora o zahtjevu da zakon o hrvatskim braniteljima uđe u Ustav. Predsjednik bi, stoga, trebao biti svjestan kako micanjem Matića, neće maknuti braniteljski šator pred Ministarstvom branitelja. Branitelji bi također trebali biti svjesni, da sve što Ivo Josipović učini ovih dana, čini isključivo za sebe… Nikako za njih.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.