FaH/ ds

Čeleketić i petorica ‘krajinskih’ zapovjednika pod istragom

Autor: Hina

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog raketiranja šireg područja Siska 1993. i 1995. u kojima je ubijeno osam civila i pogođeno više civilnih objekata, pokrenulo istragu protiv šestorice zapovjednika tzv. Srpske vojske Krajine, među kojima je prvoosumnjičen ‘krajinski’ general Milan Čeleketić kojemu se u odsutnosti već sudi i za raketiranje Zagreba 1995.

Osim Čeleketića istragom je obuhvaćeni i ratni zapovjednik petrinjskog garnizona Slobodan Tarbuk koji je ranije pravomoćno osuđen zbog zločina nad hrvatskim civilima na petrinjskom području. Uz njih istraga je pokrenuta i protiv Ilije Isaka, Žarka Gačića, Milorada Jankovića i Jovana Pavlice.

Ne navodeći identitete osumnjičenih tužiteljstvo je izvijestilo da je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva pokrenulo istragu protiv šestorice srpskih državljana u dobi od 69 do 72 godine.

Tužiteljstvo tvrdi da su 10. rujna 1993. Isak kao zapovjednik 39. banijskog Korpusa tzv. Srpske vojske Krajine i zapovjednika Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade Pavlica na privremeno okupiranom području Petrinje zapovjedili podređenima da nasumice ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 milimetara na šire područje grada Siska.

Osumnjičeni su izdali zapovijed tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine iako su prema sumnjama tužiteljstva bili svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima.

Podređeni vojnici ispunili su zapovijed zbog čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u čijoj blizini nije bilo legitimnih vojnih ciljeva, navodi tužiteljstvo.

U drugom slučaju, u kojem je došlo i do stradanja civila, tužiteljstvo tereti tadašnjeg zapovjednika Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine Čeleketića, Gačića i Tarbuka kao zapovjednike 39. banijskog Korpusa u različitim razdobljima, Jankovića kao zapovjednika 31. petrinjske brigade te zapovjednika Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade Pavlicu da su u svibnju i kolovozu 1995. na okupiranom području Petrinje zapovjedili podređenima da ispale više desetaka projektila iz haubica i rakete ‘košava’ na šire područje grada Siska.




I u tom su slučaju zapovjednici bili svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička i raketna paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima. Ispunjavajući zapovjedi podređeni vojnici pogodili su i oštetili više civilnih objekata u čijoj blizini nije bilo legitimnih vojnih ciljeva pri čemu poginulo osam i ranjeno deset civila.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.