portal Dnevnih novosti

ĆELAVCI…TKO SU ONI? Pobjegli iz školske klupe i postali ludo hrabri ratnici

Autor: S. Vučković

Iako je većina starijih boraca trebala biti autoritet mladim “Ćelavcima”, dogodilo se suprotno. Ti momci su bili uvijek prvi i ispred svih, tamo gdje je to bilo najpotrebnije. Većina njih tada nije imalo odslužen vojni rok, već su u hodu naučili baratati oružjem i ponašati se kao pravi profesionalci

Na zagrebačku premijeru filma o hrvatskom branitelju Ivanu Anđeliću – Doktoru “Slike iz života ratnika” , došli su i “Ćelavci”. Točnije, oni koji su preživjeli rat…

Znate li tko su Ćelavci?

O “Ćelavcima”, izviđačima-diverzantima, maloljetnim dragovoljcima Domovinskog rata ne piše se i ne priča previše, a ovo je samo dio priče o hrabrim momcima koji su napuštali svoje školske klupe, uzeli oružje u ruke te ravnopravno s ostalima stali u obranu Lijepe Naše.

Prvi “Ćelavci” koji su se okupili i formirali izviđačku-diverzantsku skupinu su bili pokojni zapovjednik Željko Špiljar, Jasna, Ivica, Živac, Tomi, Kiki, pok. Lugi, Bosanac i Amir , a kasnije su im se pridružili pokojni Haš, Darko i pokojni Dugan.

IZ ŠKOLSKE KLUPE NA RATIŠTE

Te davne 1991. godine nitko od tih momaka nije slutio da će ih rat izvući iz školskih klupa i spojiti njihove sudbine. Dolazili su većinom iz Zagreba i okolice, a većina njih se upoznala na ratištu tijekom ’91 godine gdje su zajedno nastavili svoj zajednički ratni put u 124. vukovarskoj brigadi nakon pada Vukovara.

Iako je većina starijih boraca trebala biti autoritet mladim “Ćelavcima”, dogodilo se suprotno. Ti momci su bili uvijek prvi i ispred svih, tamo gdje je to bilo najpotrebnije.




Većina njih tada nije imalo odslužen vojni rok, već su u hodu naučili baratati oružjem i ponašati se kao pravi profesionalci. Jedini među “Ćelavcima” se tada kao malo stariji isticao Ivica (iz okolice Samobora) koji je došao iz 1. gardijske brigade Tigrovi. Ivica je ubrzo i postao zamjenik zapovjednika pok. Željka Špiljara – Žaca koji je od samog početka okupljanja vodio “Ćelavce” .

Žac je također bio iz Zagreba, točnije iz Rudeša, i kao dragovoljac HOS-a je otišao za Vukovar gdje je ostao do zadnjeg dana te izašao u proboju s preostalim živim HOS-ovcima iz Vukovara.

Ivica Arbanas, Ivan Anđelić – Dok i pok. Žac su bili suborci iz Vukovara sa Sajmišta i tada velika podrška “Ćelavcima”.




IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA

Izviđanja su im bila svakodnevnica, a odlazak iza neprijateljskih linija odrađivali su u šali. U sami Cerić odlazili su u nekoliko navrata gdje su nanijeli velike štete neprijatelju, kao i prema Vukovaru na relaciji Sv. Ana – Marinci kada su od strane srbo četnike vojske bili primijećeni i pod teškom artiljerijskom vatrom jedva izvukli žive glave u Nuštar. U tom izviđanju nastradao je dozapovjednik IV. Bojne i Tenkovske jedinice 204. Vukovarske brigade Antun Petrić Frenki iz Vukovara.

Prvi ranjen među Ćelavcima bio je Kiki (Nuštar). On je sa 17. godina, točnije 15. 8. 1991. godine, iz Zagreba otišao kao maloljetni dragovoljac u istočnu Slavoniju. Kiki je bio obrađen u vinkovačkoj bolnici i nakon toga je prebačen u ratnu bolnicu koja se nalazila u Cerni. Nakon pet dana napušta samovoljno stacionar i na štakama se vraća svojim suborcima u Nuštar gdje je pod prismotrom pokojne Tene, medicinske sestre iz Pleternice, redovito primao terapiju. Nakon nekoliko dana s drenom u nozi vratio se aktivno svojim zadaćama.

Nakon dosta provedenog vremena u Nuštru, Ćelavci su zajedno sa svojom jedinicom prebačeni u Durgutovicu kod Ivankova. U Durgutovici im se pridružuju tri nova momka, a to su pok. Haš, Deni i Darko. Pokojni Haš je bio već stari borac koji je također prošao već do tada dosta ratišta, a Deni je došao iz HOS-a. Deni je ’91 bio zarobljen kod Korita te završio u logoru – Stara Gradiška.

U Durgutovici je ranjen i drugi “Ćelavac”. On je bio Bosanac kojemu je geler rasprskavajućeg metka prostrijelio obraz na licu. Bosanac je obrađen u vinkovačkoj bolnici i nakon obrade vratio se svojim suborcima na liniju gdje je dalje također izvršavao sve svoje zadaće.

“Ćelavci” u Durgutovici nastavljaju svoja izviđanja prema neprijateljskim linijama (Karadžićevo) gdje su se već prvi dan teško sukobili s neprijateljem (Niški specijalci i Beli orlovi). U jednoj od tih akcija nastradao je pokojni Zoki iz Zagreba koji je bacajući ručnu bombu na neprijatelja aktivirala njemu iznad glave. Zoki je ozlijeđen od kuglice iz ručne bombe koja je prošla između oka i očnih kapaka te se zaustavila u malom mozgu. Zoki je bio treći po redu ranjeni “Ćelavac”. Zbog komplicirane i nemoguće operacije jer kuglica se nalazila u centru živaca kod malog mozga po nalogu i preporuke doktora, Zokiju je preporučeno da bi bilo najbolje da se razduži i vrati kući jer svaki nezgodan udarac u glavu mogao je tada biti poguban za njega, no on je ostao dalje sa “Ćelavcima”. Umro je kasnije zbog posljedice ranjavanja. U toj istoj akciji Živac je lakše ozlijedio nogu.

LUGI JE UMRO U AGONIJI PTSP-a, DUGAN POČINIO SAMOUBOJSTVO

Nedugo nakon tih događanja nastradao je četvrti po redu Deni koji je bio ranjen na liniji u ruku od strane četnika koji su u izviđanju došli do naše linije. Deni je također nakon obrade ostao sa “Ćelavcima”.

Peti ranjeni “Ćelavac” i među zadnjima koji su se pridružili tim momcima bio je Darko koji je nagazio na paštetu. Zahvaljujući brzoj intervenciji svojih suboraca, Darko je odveden u bolnicu.
Lugi je umro u agoniji PTSP-a, a Dugan si je poslije rata oduzeo život.
Haš je poginuo u oslobađanju Rame, a o tome više u nastavku priče o “Ćelavcima”.

Zbog svih tih tada sposobnih i hrabrih mladića zajedno na čelu sa svojim zapovjednicima ( Dok, Lipi i pok. Žac ) koji su zajednički zadavali teške udarce neprijateljima, četnici su im ucjenili glave na tadašnjih 200 000 maraka ( 100 000 maraka za “Ćelavce” i 100 000 maraka za zapovjednike ).

Njihova mladenačka hrabrost bila je zadivljujuća.

Polovicom ’92 godine ostatak “Ćelavaca“ odlazi u BiH, točnije u Prozor i Ramu…

portal Dnevnih novosti
portal Dnevnih novosti

Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.