Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

BRANITELJI SE ‘ISPRIČALI’: Oni bi ispriku za oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija…

Autor: Snježana Vučković/7Dnevno/04.08.2016.

„PRIZNAJEM da sam zajedno sa svojom braćom uzeo oružje da zaustavimo srpskočetničke horde koje nam napadnuše domovinu, priznajem da bih i opet to ponovio ako zatreba, i to sa još većim žarom nego prije“, ističu hrvatski branitelji na svojim portalima

Kampanja koja se ovih dana perfidno provodi po Hrvatskoj, a napose u njenom glavnom gradu, ima za cilj natjerati hrvatske građane da o oslobodilačkoj operaciji „Oluji“ počnu razmišljati na novi, manje pobjednički način. Kampanja „oprosta za zločine u Oluji“ osmišljena je kao peticija koju može potpisati svaki građanin koji ovu vojnu operaciju smatra zločinačkom i moralno neuspjelom. Peticija je popraćena plakatima na kojima piše “Nacionalni interes je priznanje, a ne laž”, a koji su izloženi na frekventnim lokacijama u središtu grada Zagreba…

„Zaboravili na ubojstva i progone Hrvata u tzv. RSK“

Pokretač ove anti-Oluja akcije je „Inicijativa mladih Hrvatske“, ista ona koja je tražila zabranu Thompsonove pjesme “Lijepa li si”, a dio peticije izgleda ovako:

“Mi, niže potpisane građanke i građani Republike Hrvatske svim našim sugrađankama i sugrađanima, žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ u kolovozu 1995. godine, ovim potpisom želimo reći – oprostite! Ispriku upućujemo u iščekivanju da isto učine najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici sa državnih mjesta ovu operaciju planirali i proveli.

Svojim potpisom želimo se ispričati:

Svima koji su tog ljeta prije 21 godinu izgubili najbližu rodbinu u zločinima počinjenima nad civilima za vrijeme i nakon operacije ‘Oluja’. Svima koji su bili primorani napustiti kuće, gradove i sela u kojima su odrastali, živjeli, imali prijatelje, djecu i obitelj. Svima čija je imovina opljačkana, a kuće u kojima su generacijama živjeli –  spaljene i razrušene, tako da se nisu imali kamo vratiti. Svima koji su se, unatoč svemu, pokušali vratiti na svoja imanja, ali su u tome od strane državnih tijela Republike Hrvatske bili spriječeni. Svima kojima je Republika Hrvatska obećavala mir ukoliko ostanu, a umjesto toga im donijela nasilje, ubojstvo, rušenje i palež. Isprikom izražavamo posebnu solidarnost s onima koji još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih. Želimo im reći kako nisu sami. Također odbacujemo i ograđujemo se od svake politike koja je zločine planirala, posebno ako su planeri bili službeni predstavnici države koja je trebala jednako pripadati njima, nama, ali i onima koji su u ‘Oluji’ stradali. Sramimo se ne samo zbog toga što su ovi zločini počinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu na ove zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve. U tom pogledu, do danas je učinjeno malo ili ništa.“

Balašević iz Pule šalje antiratne poruke

Da želja za isprikom poprima sve veću dimenziju, svjedoči i također perfidno osmišljen nastup “pomirljivog” novosadskog pjevača Đorđa Balaševića koji će na sam dan uoči proslave obljetnice (04.08.) gostovati u pulskoj Areni, istoj onoj koja je zabranila nastupe Marku Perkoviću Thompsonu. Najava Balaševićevog gostovanja naišla je na nož kod Srba i velikog dijela Hrvata. Kod Milorada Pupovca, ipak, ova je vijest izazvala oduševljenje:

„Ako je tako, siguran sam da ni on, ni njegova publika neće vrijeđati nikog, pa ni stradanje Srba. Štoviše, vjerujem da će njegove poruke biti antiratne, kao što vjerujem da će njegov koncert uznemiriti hrvatske ekstremiste, koji će ustati protiv njega. Posebno simpatizeri Thompsona, kome istarske vlasti ne dozvoljavaju nastupe u pulskoj Areni“, izjavio je lider Srba u Hrvatskoj.

I branitelji se „ispričali“

No, sama kampanja, peticija kao i koncert srpskog kantautora, najviše su revolta (očekivano) izazvali kod populacije koja je izvojevala pobjedu u Oluji – hrvatskih branitelja. Nakon što je pokrenuta „kampanja isprike za zločine u Oluji“, žestoko su uzvratili svojim „isprikama“, što preko portala, što preko društvenih mreža:

“Niču nešto nekakvi plakati u mom gradu Zagrebu s napisima kako bi se trebao nekome za nešto ispričati i priznati, pa eto da dadem svoj doprinos:
PRIZNAJEM
da sam zajedno sa svojom braćom uzeo oružje da zaustavimo srpskočetničke horde koje nam napadnuše domovinu, priznajem da bih i opet to ponovio ako zatreba, i to s još većim žarom nego prije, priznajem sve…
ISPRIČAVAM SE
svima onima kojima nismo bili u mogućnosti pomoći u obrani od srpskočetničkih hordi i kome nismo uspjeli spasiti živote riskirajući vlastite jer nam okolnosti to nisu dozvoljavale, najviše se ispričavam Tebi moj narode što nismo odradili posao do kraja pa sad moraš trpjeti ovakva sranja i uvrede u vlastitoj zemlji. Da, ispričavam se…“, samo je jedna od isprika u nizu.

Kaznena prijava protiv Inicijative

Zanimljivo je da se, unatoč žestokoj kampanji koja otvoreno marginalizira i baca mrlju na najveličanstveniju pobjedu Hrvata, nije oglasila – nijedna državna institucija! Jedini konkretan potez do sada povukao je Hrvatski časnički zbor, koji je podnio kaznenu prijavu protiv Inicijative mladih Hrvatske:

„Hrvatski branitelji i domoljubi, Hrvatice i Hrvati, kao i svi građani RH s pravom su zgroženi najnovijom opačinom Inicijative mladih Hrvatske, tzv. udruge za ljudska prava, koja peticijom poziva hrvatske građane da potpišu ispriku žrtvama Oluje, aludirajući kako bi se morali ‘izviniti proteranima i porodicama ubijenih’. Ovim najobičnijim jugonacionalističkim pamfletom ta skupina širi i podmeće laži o navodnim zločinima i protjerivanjima u Oluji. Time, ne samo što omalovažavaju hrvatske branitelje i osporavaju dignitet Domovinskog rata i utvrđenu istinu na međunarodnim sudovima već se naposljetku rugaju zdravoj pameti hrvatskog naroda i hrvatskih građana”, kazao je Zoran Buzdovačić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora.

Za sada se ne može pouzdano i precizno reći tko je pravi pokretač kampanje čiji je cilj veliku hrvatsku pobjedu pretvoriti u poraz. Sigurno je jedino da kritičan stav Srbije spram hrvatske proslave pobjede i konačnog oslobođenja u kontinuitetu dolazi već dvadeset godina, a posljednju godinu intezivno. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, a posebno premijer Aleksandar Vučić, ne propuštaju priliku za traženje isprike jer “dok oni žale i tuguju, Hrvati slave”.

Kako sada stvari stoje, srbijanska se upornost isplatila jer se peticija puni potpisima…

Autor: Snježana Vučković/7Dnevno/04.08.2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.