Ivica Galovic/ PIXSELL
Ivica Galovic/ PIXSELL

BRANITELJI POSTAVILI UVJETE I TVRDE: Protivimo se otvaranju poglavlja 23. i 24. za ulazak Srbije u EU!

Autor: T. P.

Ministarstvo branitelja i udruge proistekle iz Domovinskog rata usuglasile jedinstven stav u kojem se od predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar Kitarović i ministra vanjskih i europskih poslova, gospodina Mire Kovača, traži blokiranje otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 u postupku pristupanja Republike Srbije EU sve dok se ne ispune navedeni uvjeti.

Na sastanku udruga proisteklih iz Domovinskog rata s ministrom branitelja Republike Hrvatske i ministrom pravosuđa Republike Hrvatske, održanom 15. srpnja 2016. godine u Ministarstvu branitelja, a nastavno sastanku udruga proisteklih iz Domovinskog rata s ministrom branitelja Republike Hrvatske i ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održanom 11. srpnja 2016. godine u Ministarstvu branitelja, donesen je jedinstveni Zaključak u pogledu otvaranja Poglavlja 23 i Poglavlja 24 za Republiku Srbiju:

Hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, stradalnici iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, ubijenih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja protive se otvaranja Poglavlja 23 i Poglavlja 24 za ulazak Republike Srbije u Europsku uniju.

Traže da se prije usvajanja Protokola o otvaranju navedenih Poglavlja ispune sljedeći uvjeti:

– Republika Srbija mora dati konkretan i značajan doprinos u rješavanju pitanja pronalaska nestalih osoba u Domovinskom ratu

– Republika Srbija mora ukinuti univerzalnu jurisdikciju koja se temelji na „Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine“ počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije , a posebno u odnosu na činjenicu da je Republika Hrvatska vodila pravedan i legitiman obrambeni i oslobodilački rat braneći svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica

– Republika Srbija mora ispuniti mjerilo/zahtjev koji se odnosi na zaštitu hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji

– mora se riješiti pitanje međudržavne granice između Republike Hrvatske i Republike Srbije

– Republika Srbija mora omogućiti žrtvama i njihovim obiteljima pristup ostvarenju pravde bez diskriminacije, a uključujući i obeštećenja.

S obzirom na to da Republika Srbija do sada nije pravno ni politički pokazala volju za ispunjenje uvjeta koje je postavila Republika Hrvatska, a Republika Hrvatska morala je pri ulasku u Europsku uniju ispunjavati sve postavljene uvjete, poštivati sve procedure i kriterije, Ministarstvo branitelja i udruge proizašle iz Domovinskog rata zahtijevaju da se na isti način postupa i prema Republici Srbiji u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Kao primjer navodimo prijetnju izrečenu putem srpskih medija od strane Milana Petrovića ispred Tužilaštva za ratne zločine Srbije navodeći kako Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije.

Također se navodi kako će Tužilaštvo za ratne zločine i dalje u punoj mjeri i opsegu primjenjivati ovaj Zakon. Stoga su Ministarstvo branitelja i udruge proistekle iz Domovinskog rata usuglasile jedinstven stav u kojem se od predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar Kitarović i ministra vanjskih i europskih poslova, gospodina Mire Kovača, traži blokiranje otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 u postupku pristupanja Republike Srbije EU sve dok se ne ispune navedeni uvjeti.

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI