Facebook

BRANITELJ, NETOM PRIJE SAMOUBOJSTVA: ‘Ne mogu spavati, tražim svoja prava ali ništa…Jbg’

Autor: Snježana Vučković

Jedna od posljednjih Draženovih poruka, samo koji sat prije nego je odlučio prekinuti borbu za svoja prava: "Ne mogu spavat već treći dan, tražim svoja prava ali na kraju ništa, jbg.."

Prošle su tri godine otkako je Dražen Matovina, hrvatski branitelj, odlučio samovoljno napustiti ovaj svijet. Dražen je ogledni primjer obespravljenog, zanemarenog i institucijski napuštenog ratnika koji je u svojim besanim noćima, morama i privatnim bitkama – ostavljen sam.

Dražen Matovina, međutim, nije posve zaboravljen. Njegovi prijatelji, suborci i sugrađani preko društvenih mreža podsjećaju na godišnjicu njegove smrti:

“Puno..previše suicida hrvatskih branitelja.. Svakom od nas ostane previše zašto..
Jedna od posljednjih Draženovih poruka 15.01.2014 navečer, samo koji sat prije nego je odlučio prekinuti borbu za svoja prava:

“Ne mogu spavat već treći dan, tražim svoja prava ali na kraju ništa,jbg..”

Počivaj u miru prijatelju”, status je kojim ga se prisjetila Maca Marija Tomljenović, korisnica društvenih mreža koja njeguje sjećanje na naše heroje i redovito osvještava svoje pratitelje po pitanju prava hrvatskih branitelja.

Ova tzv. samoubojstva lako se mogu prekvalificirati u ubojstva. Počinitelj? Država za koju su se branitelji teško izborili. Sve analize i podatci o pobolu i samoubojstvima hrvatskih branitelja još uvijek su na nivou pojedinaca i udruga. Velike i moćne državne institucije još nisu našle vremena za pravu studiju o ovom problemu, a sve se čini kako je naši uznemireni ratnici neće ni dočekati. Ova godina u prvim je danima počela smrću šestorice dragovoljaca Domovinskog rata. Bolest, depresija, borba za status, bitka za priznanje onog što su učinili, sve to rezultira počasnim plotunima i brižljivo zamotanom hrvatskom zastavom dodijeljenoj ucviljenoj obitelji. A onda zaborav…

Upravo stoga, ovaj članak posvećen je Draženu Matovini i svim braniteljima koji su na sebe digli ruku.




Mirno spavajte, hrvatski vitezovi…

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.