screenshoot/yt

BAKA ZAROBILA PILOTA, DEDA RANJEN U RATU: Političari, prestanite se izvlačiti, Deda je ratovao s dva infarkta! (VIDEO)

Autor: S. Vučković

Na bojišnici od Ogulina prema Slunju, naoružana do zuba, ova je starica sudjelovala u zarobljavanju tenka, ali i jednog pilota. Za razliku od većine intelektualaca i političara, ona nije imala izgovor za nesudjelovanje u obrani Hrvatske. Zanemarila je slab vid, sluh, bolestan kuk...

Većina naše političke svite, zbog najave novačenja hrvatskih mladića, došla je pod lupu javnosti koja se sad pita: hoćete li poslati i svoje sinove ili ćete ih pod razno raznim izgovorima poštedjeti uniforme onako kako ste i sebe?

A onda su uslijedila pravdanja kako se JNA nije služila zbog slabog vida, loše krvne slike i ostalih banalnih dijagnoza…

Uporna javnost (posebno ona braniteljska) nakon toga je zaključila: u redu, JNA ste izbjegli, no koji je razlog vašeg nesudjelovanja u Domovinskom ratu? Jer, tada je kratkovidnost i anemija bila posve zanemariva i onaj tko je imao želju za obranom Hrvatske prijavio se unatoč dobi od 66 godina i dva infarkta za sobom. Baš kao što je to učinio Sven Lasta, glumac i hrvatski branitelj kojeg već odavno nema.

Kad se priključio obrani Sunje, svi su se pitali “što će nam taj stariji gospodin?” Iako je dobio nadimak “Deda”, Sven Lasta nije tražio poseban tretman. Zapravo, upravo obrnuto. Ovaj veliki glumac je u svojoj 66 godini branio željezničku postaju u Sunji pri čemu je pokazao nevjerojatnu odvažnost. Usput je, zbog godina i iskustva, savjetovao dečke iz postojbe koji su mu poklonili bicikl s kojim se vozio do položaja. Pritom je konstantno bio izložen paljbi: “Najme kaj, vozil’ sam se biciklom na stanicu. Na početku sam Nove ulice kad odjednom počne napad. Mine padaju lijevo i desno od ceste, ja samo nastavim dalje, odjednom me nekaj digne u zrak i tresnem u jarak. Dignem se, pogledam se, nigdje ne krvarim. Jedino se svinuo prednji kotač. Dignem bicikl i nastavim ga gurati prema stanici. Bole me noga i rame, ali hodam. Padne još nekoliko mina, a onda i to prestane. I evo me! Najme kaj, moram biti s vama, mojim dečkima” , zapisao je Lasta.

sven

Kad je u travnju 1992. u Bosni i Hercegovini počeo rat, posebno značenje je dobio prostor Bosanske posavine, “Dečki sa Sunjskog kolodvora” dobrovoljno su se javili kao pomoć braniteljima Posavine, s njima je otišao i 66-godišnji glumac. Nakon ranjavanja u leđa i hospitalizacije, pobjegao je natrag, preko Save, svojim dečkima.

Sven Lasta vrlo je malo i gotovo nikako zastupljen u medijima, knjigama, zapisima. Zato Sunjani ne zaboravljaju svoga Dedu. Original njegova poprsja, zahvaljujući generalu Slobodanu Praljku i nadahnuću kipara Stjepana Gračana postavljen je u parku u središtu Sunje, otvoren pogledu putnika namjernika i sunjskih stanovnika, na spomen njemu i onima koje personificira, hrvatske branitelje.




Priča o hrvatskoj dragovoljki baki Rozi gotovo je jednako nevjerojatna kao i priča o Svenu Lasti….

Na bojišnici od Ogulina prema Slunju, naoružana do zuba, ova je starica sudjelovala u zarobljavanju tenka, ali i jednog pilota. Za razliku od većine intelektualaca i političara, ona nije imala izgovor za nesudjelovanje u obrani Hrvatske. Zanemarila je slab vid, sluh, bolestan kuk…

Njenu nevjerojatnu priču pogledajte na videu:




Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.