Pixabay

APEL OČAJA: ‘Sahranili smo ga bez cipela… Znate li, uopće, kako branitelji u Baranji žive?’

Autor: Snježana Vučković

"U lijes su ga stavili bez cipela jer... nije ih imao... Otrčala sam svojoj kući i donijela mu neke cipele. Bilo bi mi nepodnošljivo da je u zemlji završi bos", priča nam Baranjka.

Baranjski branitelji i dragovoljci Domovinskog rata žive na potpunoj margini, zanemareni, usamljeni, odbačeni i – siromašni.

O gubitku njihova dostojanstva javila nam je Ljubica Jurišić koja nije članica niti jedne udruge, niti je djelatnica bilo koje institucije. Ona je samo baranjska, obična žena koja više ne može gledati mučan život ljudi koji su branili Hrvatsku:

– Nemoćna sam, gledam ih svaki dan a obzirom da sam svašta prošla u životu, mogu shvatiti ljudske tragedije. Upravo smo sahranili jednog branitelja koji je dvije godine bio bez struje, što nije čudno jer je živio od 800 kuna socijalne pomoći. U lijes su ga stavili bez cipela jer… nije ih imao… Otrčala sam svojoj kući i donijela mu neke cipele. Bilo bi mi nepodnošljivo da je u zemlji završi bos – priča nam Baranjka.

Ona dodaje kako je pomoć tamošnjim braniteljima nužna. Ne svima, doduše:

– Puno ih je koji su ostali sami, neoženjeni ili razvrgnutih brakova, neki su se i odali alkoholu… Nitko o njima ne brine, polako odlaze napušteni. Situacija je alarmantna, ovo su zadnji trenutci da im se pomogne – kaže Ljubica Jurišić

Od nje doznajemo kako im je najpotrebnija hrana i odjeća, te kako se obratila UHBLPTSP iz Solina čiji je predsjednik Momir Stojanac već organizirao pomoć ugroženim vukovarskim obiteljima. On i njegova udruga nisu dvojili ni sekunde i prikupili su tonu i pol odjeće i hrane za napuštene baranjske branitelje.

Iz ove plemenite udruge doznajemo kako je kombi već natovaren i kako će robu u Baranju dovesti u utorak. Kombi su na korištenje dobili od vatrogasaca kako bi izbjegli troškove oko cestarine, no…




– Uopće nam nije bilo teško reagirati za naše baranjske suborce, ali ne možemo sve sami. Sada imamo spreman kombi, ali prijevoz košta. Kad bi se našao barem jedan, jedini sponzor da nam pomogne oko plaćanja goriva, bili bismo presretni – kažu iz UHBLPTSP Solin.

Sponzori, poduzetnici, štovatelji hrvatskih branitelja, čujete li ovo?

Ukoliko želite pomoći oko prijevoza humanitarne pomoći u Baranju, javite se predsjedniku udruge na broj  092/1602-626




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.