NASA predstavila odijelo koje će astronauti nositi na Marsu (FOTO)

Autor: M.N.

Tvorac odijela je specijalizirana kompanija ILC Dover koja je i prije kreirala odjela za astronaute.

Američka svemirska agencija predstavila je dvije nove vrste odijela za astronaute koji će biti korišteni na putu prema Marsu, ali i na samoj planeti jednom kada ljudska posada napokon sleti.

Odjela nose radne nazive PXS i Z2, a trenutno se nalaze u fazi naprednih prototipa. PXS je istraživačko odijelo predviđeno za oblačenje prilikom izlaska iz letjelica tijekom putovanja ili tijekom orbitiranja oko Zemlje ili Marsa, prilagođeno je dugotrajnom boravku u vakuumu svemira, a dizajneri su odijelo dodatno oslobodili od opreme koja je otežavala mobilnost astronauta.

Mnogi dijelovi odjela napravljeni su pomoću 3D printera tako da može biti prilagođeno svakom članu posade pojedinačno i za različite vrste “šetnji svemirom”, kao što su popravci i različiti vanjski ekperimenti.

Drugi prototip nosi naziv Z2 i namijenjen je za kretanje po površini planete kao što je Mars. Tvorac odijela je specijalizirana kompanija ILC Dover koja je i prije kreirala odjela za astronaute.

Z2 je specifičan zbog svoje “sportske” prirode i izgleda, lakši je od drugih odjela i otporan je na teške vremenske uvjete Crvene planete, piše klixba. Ono što astronautu omogućuje da bude relativno slobodan pri kretanju, izlasku iz letjelice i prikupljanju uzoraka. Također, kao i PXS, Z2 je prilagodljiv svakom astronautu pojedinačno i odgovara različitim visinama i širini struka.

Autor:M.N.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.