Počelo sastavljanje najmoćnijeg i najskupljeg teleskopa u povijesti

Autor: M.N.

James Webb je zajednički projekt NASA-e, Europske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije.

Prvi dio zrcala na svemirskom teleskopu JWST (James Webb Space Telescope) uspješno je instaliran, što predstavlja značajan korak u izgradnji nasljednika Hubble teleskopa.

James Webb bit će osjetljiviji i precizniji od Hubblea, a njime će se moći promatrati i prve zvijezde svemira te atmosfera egzoplaneta, kao i tragovi eventualnog života na njima.

Ukupno 18 šesterokutnih dijelova velikog zrcala bit će instalirano početkom 2016. godine, piše klixba. Formirat će primarno “oko” promjera 6,5 metara, odnosno površine 25 kvadratnih metara, što je pet puta veće od “oka” Hubblea.

Zrcala su načinjena od berilija, izuzetno lakog materijala omotanog folijom od zlata. James Webb bi trebao orbitirati oko Zemlje na udaljenosti od oko 1,5 milijuna kilometara.

Najveći dio teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će uređaje i instrumente štititi od solarne radijacije. Teleskop će moći vidjeti vidljivo i infracrveno svjetlo, a kako bi sve savršeno funkcioniralo, James Webb će operirati na temperaturi od –220 stupnjeva.

James Webb je zajednički projekt NASA-e, Europske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije. Raketa Ariane V, koja će nositi satelit, bit će lansirana u listopadu 2018. godine. Početna vrijednost teleskopa je oko 8,2 milijardi eura.




Autor:M.N.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.