Marko Lukunic/PIXSELL

Zemljište vrijedno 10 milijuna kuna koje kupuje bivši premijer Orešković nalazi se u Kožinu kod Zadra!

Autor: Viktor Kodrič/7Dnevno

To skupocjeno zemljište već ima i vlastiti vez za jahtu, vlastitu plažu, a jedina je otegotna okolnost za bivšega premijera Oreškovića, da će catering morati plaćati odmah, a ne naknadno, kao što je to bio slučaj  na njegovom ljetovanju s obitelji u državnoj rezidenciji 'Costabella' ovoga ljeta 

Nakon što smo u prošlom broju objavili da bivši premijer Tihomir Orešković kupuje nedaleko Zadra zemljište  vrijedno više od milijun eura, insajderi otkrivaju da se ta skupocjena parcela nalazi u Kožinu i to na  najboljoj mogućoj lokaciji. Ta parcela, tvrde, bivšem je premijeru  zapela za oko još prošloga ljeta  dok je bio na odmoru u super luksuznom  hotelu „Jadera“ u Punta Skali, nedvojbeno jednom od najljepših mjesta u Hrvatskoj.

Naime, u to vrijeme, tada još uvijek oporbeni HDZ s Tomislavom Karamarkom na čelu, naveliko se spremao preuzeti vlast, pa su njegovi vodeći ljudi obavljali razgovore s potencijalnim  ministrima u budućoj Vladi. Jedan od kandidata za ministra financija, bio je i Tihomir Orešković, koji će tek kasnije, nakon što je Karamarko ispao iz igre, biti HDZ-ov kandidat za premijera.

Orešković je tada na pregovore s HDZ-om išao upravo iz spomenutog hotela „Jadera“.  Iako je odbio tadašnju HDZ-ovu ponudu da prihvati mjesto ministra financija u budućoj Karamarkovoj vladi, jer su svi u Domoljubnoj koaliciji bili uvjereni da će oni na izborima pomesti Milanovićev SDP i koaliciju Hrvatska raste, Tihomir Orešković je, tvrde insajderi, s tog ljetovanja ponio veoma ugodne uspomene.

Iz toga se kasnije rodila i njegova velika ljubav prema jednoj skupocjenoj parceli  u mjestu Kožinu kod Zadra, gdje je bivši premijer rado navraćao i za vrijeme svog prošlogodišnjeg ljetovanja. A kada je izabran za premijera u siječnju ove godine, Orešković više nije dvojio oko skupocjene parcele u mjestu Kožino kod Zadra.

Skupocjeno zemljište, vez za jahtu, vlastita plaža

Inače, to zemljište čija je vrijednost procijenjena na 10 milijuna kuna, već ima i vlastiti vez za jahtu, vlastitu plažu, dok je jedina otegotna okolnost za bivšega premijera Oreškovića, što će catering morati plaćati odmah, a ne naknadno, kao što je to bio slučaj  s njegovim ljetovanjem s obitelji u državnoj rezidenciji „Costabella“ ovoga ljeta.

Naime, Orešković je, tek nakon što je u javnost procurila vijest da je sa svojom obitelji, i to kao opozvani premijer, ljetovao u luksuznoj rezidenciji „Costabelli“ na račun državnog proračuna, naknadno u proračun odlučio uplatiti 18.132 kune, koliko je on sam procijenio da je koštalo njegovo ljetovanje.

A  nakon što je napustio premijersku fotelju u rujnu ove godine, Orešković je novinarima izjavio da je u Hrvatsku došao s najboljim namjerama. „Vidio sam da mogu pomoći, to je jedan izazov. Ja sam prvoga dana u Saboru rekao da sam čovjek koji je spreman na izazove. To nije moj prvi izazov, a neće biti ni zadnji. Mogu reći da sam iz ovoga dobio ogromno iskustvo i tako iz svakog izazova kao i ovog, uzmem nešto pozitivno. I iz ovoga ću uzeti nešto pozitivno, također“, rekao je Orešković.

A na novinarsko pitanje: „Je li sljedeći izazov politika?“, Orešković je znakovito odgovorio: „Ja jesam tu, ja živim ovdje, obitelj mi je ovdje. Ostajem ovdje“. No, Orešković je i puno prije nego li je napustio Banske dvore, donio odluku da „ostaje ovdje“ u Lijepoj našoj, a mnogi su predviđali da će njegov sljedeći izazov, nakon što se temeljito odmori od premijerske funkcije, opet biti politički angažman.

Iako je Orešković pred  ove posljednje izvanredne izbore odbio ponudu iz Mosta, koji su  bili spremni opet ga kandidirati za premijera, nitko u političkim krugovima ne vjeruje da će se on politički pasivizirati.

Orešković po načelu – uzmi sve što ti funkcija pruža! 

A i njegova čvrsta odluka da kupi skupocjenu parcelu u Kožinu kod Zadra, samo je još jedna potvrda da Orešković nije rekao zbogom politici. No, veliko je pitanje – kakve bi on danas imao šanse ukoliko bi se politički reaktivirao? Naime, visoki rejting koji je svojedobno  uživao u javnosti, najprije se počeo urušavati nakon otkrića da je, kao opozvani premijer, otišao ljetovati u vilu „Costabella“ s obitelji, te da troškove tog skupocjenog ljetovanja ne bi ni platio da to nije postala prvorazredna medijska poslastica.

Iako se tada službeno procjenjivalo da je  njegovo ljetovanje koštalo 100.000 kuna, tadašnji opozvani premijer Orešković je ustvrdio da ga je država htjela prevariti, pa je prema osobnoj računici u proračun uplatio nešto više od 18.000 kuna.

Oreškovićev imidž poštenog političara koji je došao u našu zemlju pomoći Hrvatskoj, kako je tvrdio, dodatno se urušio onoga trenutka kada je, nakon  što mu je završio mandat, zatražio da mu se iz proračuna isplaćuje šest mjeseci puna i šest mjeseci pola plaće. Tada su krenule brojne kritike na njegov račun, pa i optužbe  kako je on došao, ne pomoći Hrvatskoj, nego napuniti svoje bisage i ujedno pomoći farmaceutskom lobiju.

U tom kontekstu uspoređen je  s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji se  odrekao svoje godišnje predsjedničke plaće od 400 tisuća dolara. Da je slično postupio i Orešković, što se tiče njegovih 6+6 plaća,  šanse da se vrati u visoku politiku bile bi znatno veće. Ovako…?

Autor: Viktor Kodrič/7Dnevno